vrijdag , 21 juni 2024

Douglas DC-2 in Nederlands Transport Museum

Het Douglas DC-2 vliegtuig uit 1934 die het Nederlands Transport Museum 6 weken geleden ontving was in een erbarmelijke staat; verf van 70 jaar oud zat als dikke koek op het aluminium, de meeste onderdelen zaten onder een mengsel van verdroogde olie en stof.

De vrijwilligers van het museum zijn de afgelopen weken enorm druk geweest met het toonbaar maken van de machine. Tijdens het schoonmaken en het verwijderen van de verflagen kwamen allerlei details naar boven zoals historische registraties en ingekerfde handtekeningen van mensen die ooit bij het vliegtuig zijn geweest.

Icoon wordt getoond
Na uren van inzet is een prachtig, voorlopig, resultaat bereikt. De machine is grotendeels opgepoetst en glimt. De historische kenmerken van het KNILM zijn aangebracht (KNILM staat voor Koninklijke Nederlands Indische Luchtvaart Maatschappij). Deze Maatschappij heeft van 3 DC-2’s gebruik gemaakt op hun luchtlijnen in het Verre Oosten.

Komende maanden
De komende tijd wordt het vliegtuig verder opgeknapt, er zijn nog vele onderdelen nodig, een zoektocht over de hele wereld is gestart. Zowel het exterieur, als het interieur worden opgeknapt. Het museum wil bezoekers graag alle werkzaamheden laten zien en daarom vindt de restauratie ín de tentoonstelling plaats.

Link:
– www.nederlandstransportmuseum.nl