vrijdag , 12 april 2024

TUI Care Foundation lanceert wereldwijd Turtle Aid programma

TUI Care Foundation, de corporate stichting van reisorganisatie TUI heeft onlangs een wereldwijd turtle aid programma gelanceerd. Doel is om in 2020 een miljoen pasgeboren zeeschildpadden te beschermen. Bij de start van het programma heeft de stichting de krachten gebundeld met lokale organisaties in Kaapverdië, Turkije en Griekenland. In de loop van dit jaar wordt het programma uitgebreid naar meer regio’s over de hele wereld.

Belangrijk voor ecosysteem
Zeeschildpadden zijn belangrijk voor ons ecosysteem en daarom een beschermde diersoort. Zo zijn ze van belang voor het onderhouden van koraalriffen en zeegrasvelden en voor het transporteren van essentiële voedingsstoffen van de oceanen naar de stranden en kustduinen. Ze eten en leven in het water, maar gaan aan land om hun eieren te leggen. Daar worden ze vaak blootgesteld aan tal van bedreigingen, zoals verstikking door plastic zakken, stropers en onverantwoord strandgebruik waardoor nesten vernietigd worden. Zes van de zeven soorten zeeschildpadden worden tegenwoordig ernstig bedreigd of kwetsbaar bevonden volgens de rode lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature). Bovendien haalt slechts 1 op 1000 babyschildpadden onder natuurlijke omstandigheden de volwassen leeftijd. Het turtle aid programma van TUI Care Foundation is erop gericht om met innovatieve onderzoeks- en beschermingsmethoden de zeeschildpadden helpen te beschermen.

Kaapverdië, Griekenland en Turkije
Het TUI Turtle Aid programma is gestart op vier bestemmingen; de Kaapverdische eilanden Sal en Boa Vista, Griekenland en Turkije. De prachtige kustlijnen van deze gebieden zijn niet alleen populaire vakantiebestemmingen maar herbergen ook grote groepen zeeschildpadden. Op Sal en Boavista wordt samengewerkt met Project Biodiversity en BIOS.CV. In Griekenland is Archelon de projectpartner en in Turkije wordt samengewerkt met DEKAMER. In de loop van het jaar zal het TUI Turtle Aid programma verder worden uitgebreid naar meer regio’s over de hele wereld.

Steun lokale projecten
Met het programma steunt TUI Care Foundation lokale projecten die erop gericht zijn schildpaddennesten op de stranden te beschermen, de overlevingskansen van hun jongen te vergroten en de gemeenschap en lokale belanghebbenden te betrekken bij de bescherming. Dit wordt onder andere gedaan door patrouilles in de vroege ochtend of nacht, verplaatsing van kwetsbare nesten naar veilige broedplaatsen, revalidatie van zieke of gewonde schildpadden en educatieve milieuprogramma’s op scholen. Bovendien wordt lokale gidsen geleerd hoe ze op een verantwoorde manier schildpaddenexcursies kunnen organiseren. Maar ook de betrokkenheid van hotelpartners is cruciaal om verantwoord strandgebruik, afvalbeheer en duurzame excursies te bevorderen en daarmee de schildpaddenpopulatie te beschermen. Vrijwilligers geven dan ook voorlichting in hotels over het belang van de bescherming van de zeeschildpadden en geven praktisch advies hoe vakantiegangers op een verantwoorde manier van hun vakantie kunnen genieten.

Wetgeving
Onlangs werd op Kaapverdië wetgeving goedgekeurd waarmee de nationale bescherming van de zeeschildpadden en hun broedgebieden verder wordt uitgebreid. Samen met de steun van TUI Care Foundation stelt dit de projectpartners in de gelegenheid verder te bouwen aan hun beschermingsprogramma’s.