donderdag , 13 juni 2024

Boeing bouwt onbemande toestellen voor bijtanken gevechtsvliegtuigen

Boeing [NYSE: BA] bouwt voor de Amerikaanse marine het eerste onbemande bijtankvliegtuig voor gebruik op vliegdekschepen. Het gaat om de MQ-25 aerial refueler, waarvoor Boeing een contract met de marine afsloot ter waarde van 805 miljoen dollar.

Het contract betreft de engineering en productie van vier toestellen. Boeing voert deze activiteiten uit in zijn vestiging in St. Louis.

“Als bedrijf hebben we geïnvesteerd in ons team en in een onbemand toestel dat voldoet aan de eisen die de marine stelt aan het bijtanken”, zegt Leanne Caret, president en CEO van Boeing Defense, Space & Security. “Het feit dat we ons nu al voorbereiden op de eerste vlucht is te danken aan het uitstekende team, dat begrijpt wat de marine wil en onderkent hoe belangrijk deze oplossing is voor vliegdekschepen over de hele wereld.”

De MQ-25 is ontwikkeld om de Amerikaanse marine te voorzien van de broodnodige bijtankmogelijkheden. Volgens de marine verhoogt de MQ-25 Stingray de inzetbaarheid van gevechtsvliegtuigen door het bereik van de Boeing F/A-18 Super Hornet, de Boeing EA-18G Growler en de Lockheed Martin F-35C te vergroten. De MQ-25 zal probleemloos gebruik kunnen maken van de katapult- en andere lancerings- en landingsmogelijkheden, die al op vliegdekschepen geïnstalleerd zijn.

Boeing levert al 90 jaar toestellen voor vliegdekschepen aan de Amerikaanse marine.