donderdag , 30 mei 2024
ATC Tower Schiphol centre

Storing in de verkeerstorens op Schiphol verholpen

Luchtverkeer hervat na storing back-up communicatiesysteem in verkeerstorens op Schiphol. LVNL heeft de kabel hersteld die gisteren door een externe partij tijdens graafwerkzaamheden zwaar beschadigd is geraakt. Het back-up communicatiesysteem functioneert weer volledig. Er wordt samen met luchthaven Schiphol grondig onderzoek gedaan naar de oorzaak en hoe herhaling in de toekomst te voorkomen is.

De luchtverkeersleiding heeft zoals gebruikelijk gewerkt met het hoofdcommunicatiesysteem. Om de veiligheid te waarborgen is minder vliegverkeer per uur afgehandeld, dit heeft helaas tot hinder voor passagiers en luchtvaartmaatschappijen geleid.

Update 28 augustus 8:45 uur:
De precieze locatie van de kabel die de storing in het back-upsysteem heeft veroorzaakt is bekend. De kabel is tijdens werkzaamheden op Schiphol zwaar beschadigd. De hoogste prioriteit ligt bij het herstellen van deze kabel. Daarna zullen we zo snel mogelijk het vliegverkeer volledig hervatten. Tot die tijd kunnen alle vliegtuigen starten. Voor landend verkeer hebben we uit voorzorg een kleine beperking. Normaal landen er 34 vliegtuigen per uur per landingsbaan, in de huidige situatie zijn dat er 30 per uur per baan. Afhankelijk van het tijdstip worden er één of twee landingsbanen ingezet. De voorzorgsmaatregel kan leiden tot afwijkend baangebruik

Update 28 augustus 6:30 uur
De storing is nog niet verholpen. Dit betekent dat er een beperking geldt op de afhandeling van binnenkomende vluchten. Voor vertrekkende vluchten is dit niet het geval.

Update 27 augustus 21:50 uur:
De oorzaak van de storing is gevonden. Er is vastgesteld dat er een breuk is ontstaan in een kabel. De kabel bevindt zich buiten de LVNL-gebouwen. Er wordt gewerkt aan het herstel hiervan. Hoe lang dit gaat duren is nog niet bekend.

Update 27 augustus 19:50 uur:
Er zijn inmiddels aanvullende maatregelen genomen waardoor er meer vluchten kunnen worden afgehandeld dan in de afgelopen periode. Er geldt nog wel een beperking op de afhandeling van binnenkomende vluchten. Voor vertrekkende vluchten is dit niet langer het geval. Het onderzoek naar de oorzaak is nog in volle gang.