zaterdag , 18 mei 2024
Catalina PH-PBY

Catalina naar Verenigde Staten

Het militaire watervliegtuig Catalina vertrekt naar de Verenigde Staten. De ultieme reddingspoging vanuit Erfgoedvereniging Bond Heemschut, de Nationale Federatie Historische Luchtvaart, de Koninklijke Stichting Defensiemusea en Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht heeft niet tot het behoud van het vliegtuig voor Nederland geleid.

De tijd bleek te kort om geldschieters te vinden die de Catalina van de huidige eigenaren wilden overkopen. Minister Van Engelshoven zag ook geen noodzaak om het Nationale Aankoopfonds aan te wenden om de Catalina voor de nationale collectie te verwerven, zoals door de actievoerende partijen gevraagd. Daarbij speelde een rol dat in het depot van het Nationaal Militair Museum nog een, in zeer slechte staat verkerende, Catalina staat.

“Voor ons houdt het op, de race is gelopen”, zegt Christian Pfeiffer van Heemschut. Daarbij speelt ook een rol dat het toestel bij de Amerikaanse stichting in goede handen is. Toch vindt de organisatie het teleurstellend. “Het is een belangrijk stuk mobiel erfgoed”, zegt Pfeiffer. “Dit toont aan dat daarvoor geen goede bescherming is geregeld.”

De marine zette tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië bijna tachtig Catalina’s in. Dit type vliegtuig hoort wat Heemschut betreft onmiskenbaar tot ons Nederlands erfgoed.

Het vliegtuig vertrekt naar verwachting begin volgend jaar uit het Nederlandse luchtruim.

Catalina PH-PBY