woensdag , 22 mei 2024

Boeing moderniseert volledige Spaanse vloot Chinook-helikopters

Boeing [NYSE: BA] upgradet alle zeventien Spaanse CH-47D Chinook-helikopters naar de F-model-configuratie. Deze meest recente configuratie beschikt over verschillende nieuwe features, waaronder het digital automatic flight control-systeem, het common avionics architecture-systeem (CAAS) en het geavanceerde cargo handling. Dankzij deze upgrade wordt de Spaanse Chinook-vloot naar hetzelfde niveau getild als dat van andere landen.

De Spaanse order is de eerste order van een niet-Amerikaanse klant die is geplaatst volgens een contract dat Boeing en het Amerikaanse leger in juli 2018 ondertekenden. Onder dit contract vallen zes nieuwe F-modellen voor de Verenigde Staten en de optie voor maximaal 150 extra Chinooks voor Amerikaanse en internationale klanten. De oplevering aan Spanje start in 2021.

“De Chinook is een veelzijdige transporthelikopter die wordt ingezet door acht NAVO-landen, waaronder Spanje”, zegt Chuck Dabundo, vice president, Cargo and Utility Helicopters en manager van het H-47-programma. “Met dit contract profiteren de Spaanse Chinook-crews van de meest recente technologie en mogelijkheden van het platform. Daarnaast krijgt het land een betaalbare upgrade die voortbouwt op de bestaande H-47-investering.”

De CH-47F beschikt over twee motoren en is een heavy-lift helikopter met tandemrotor. Naast het Amerikaanse leger en Special Operations-eenheden, maken ook de krijgsmachten van 19 internationale landen gebruik van de Chinooks, waaronder Nederland. De helikopters halen snelheden van meer dan 280 kilometer per uur en kunnen ladingen van ruim 10.000 kilogram vervoeren. In 2017 kondigden Boeing en het Amerikaanse leger de ontwikkeling aan van de CH-47F Block II, met een nieuw rotorblad, opnieuw ontworpen brandstofsysteem, verbeterde aandrijflijn en algemene upgrades aan de romp.