woensdag , 22 mei 2024

Dronevliegers vrezen consequenties misbruik drones

Misbruik van drones door kwaadwillenden is één van de grootste bedreigingen voor de dronesector. Dat blijkt uit een marktonderzoek door Dronewatch.nl. Toch denken maar weinig dronevliegers dat het monitoren van dronevluchten een oplossing is voor dit probleem. Andere knelpunten die de dronesector belemmeren zijn vliegverboden in natuurgebieden en de maatschappelijke acceptatie van drones.

Aan het onderzoek deden ruim 700 dronevliegers uit Nederland en België mee. Meer dan de helft van de ondervraagden vliegt nog geen twee jaar met een drone. Twee op de vijf ondervraagden hebben twee of meer drones in huis. Als het gaat om een de aankoop van een nieuwe drone zegt bijna twee derde komend jaar ‘zeker’ of ‘misschien’ een nieuwe drone te gaan kopen.

Regelgeving
Over de komst van Europese regelgeving voor drones is bijna driekwart van de ondervraagden positief gestemd. Bijna de helft van de deelnemers vindt het goed dat professionals meer mogelijkheden krijgen. Een derde van de ondervraagden vindt het een goed idee dat er een verplichte droneregistratie komt.

Belemmeringen
Als de grootste belemmering voor het vliegen met drones ziet men het misbruik van drones door kwaadwillenden: zes op de tien is het met die stelling eens. Toch denkt nog geen een op de tien dat het monitoren van dronevluchten hier iets aan gaat veranderen.

Vliegverboden in natuurgebieden, de (vermeende) inbreuk op de privacy en de maatschappelijke acceptatie van drones in zijn algemeen zijn andere vaak genoemde belangrijke belemmeringen voor het vliegen met drones. Slechts een op de twintig ziet helemaal geen belemmeringen.

Beroepsmatig gebruik van drones
Het aandeel respondenten dat beroepsmatig met drones vliegt is flink gestegen ten opzichte van vorig jaar. De grootste procentuele groei zit hem in het aantal personen dat met het uitgebreidere RPA-L dronebrevet op zak vliegt voor een volledig ROC-gecertificeerd bedrijf.

Het aantal respondenten dat zegt zeker of misschien professioneel aan de slag te gaan met drones is echter afgenomen. Als vakgebieden worden fotografie en film net als vorig jaar het vaakst genoemd. Het uitvoeren van inspecties komt op de derde plek.

‘Veel positieve toepassingen’
“Het is jammer om te zien dat de nog altijd prille dronesector sterk te lijden heeft onder de negatieve beeldvorming rondom drones. Er zijn veel positieve toepassingen van drones op het gebied van inspecties, assistentie bij calamiteiten, ongevallenanalyse en search&rescue, maar het gevaar is dat een handvol illegale dronevliegers de sector in een kwaad daglicht stellen. Men is wel positief over de aankomende Europese regelgeving, maar er is nog veel werk te verzetten op het gebied van maatschappelijke acceptatie van drones”, licht Wiebe de Jager van Dronewatch de onderzoeksresultaten toe.

Link:
– www.dronewatch.nl