woensdag , 22 mei 2024
F-35 Lightning II

Deelname industrie aan F-35 levert banen, omzet en innovatie op

De Nederlandse industrie heeft een grote bijdrage geleverd aan het F-35 jachtvliegtuig dat vandaag in Fort Worth uit de hangaars wordt gerold en zal dat ook doen voor de duizenden toestellen die in de toekomst nog zullen worden afgeleverd. Elektrische bekabeling, stuurvlakken, start- energie- en koelsysteem, uitlaten, vanghaak, remparachutehouders en trainingen zijn een paar voorbeelden van F-35 onderdelen die in Nederland worden geproduceerd. Deelname aan de F-35 stelt de industrie in staat om Nederlandse ingenieurs en andere specialisten dagelijks mee te laten bouwen aan het meest geavanceerde vijfde generatie jachtvliegtuig ter wereld. Het is daarmee een belangrijke aanjager van innovatie en nieuwe technologieën.

2000 werknemers bij meer dan 100 Nederlandse bedrijven hebben in 2019 een baan die direct of indirect met de productie van de F-35 samenhangt. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft tot en met 2017 €1,5 miljard aan productie opdrachten afgesloten en ligt op koers om tot 2045 in totaal €9 miljard aan productiecontracten te realiseren voor de nieuwbouwfase. In de toekomst komen daar nog bij de 2000 banen en €13 miljard omzet, die voor de onderhoudsfase worden geraamd.

De F-35 is daarmee een schoolvoorbeeld van succesvolle inschakeling van het Nederlandse bedrijfsleven in een internationaal defensieprogramma. Dit succes is mede te danken aan de vroege deelname en de investering van de Nederlandse overheid in de ontwikkelingsfase van het toestel.

Michiel van der Maat, voorzitter NIFARP zegt: “Het is geweldig om vandaag bij de roll-out aanwezig te mogen zijn. Wij zijn trots op onze samenwerking met de F-35 partners en op de Nederlandse bijdrage aan het toestel. De industriële participatie in F-35 is aantoonbaar een succes. Momenteel ligt er een plan om extra toestellen aan te schaffen. Dit zal onze industriële basis en onze positie ten aanzien van het verwerven van onderhoudsopdrachten verder versterken. F-35 betekent veel voor het Nederlandse bedrijfsleven en is een belangrijke innovatieaanjager voor de luchtvaartsector, waar 15.000 mensen werken.”