vrijdag , 24 mei 2024
Frisian Flag 2019

Frisian Flag 2019

Vliegbasis Leeuwarden is van 1 april tot en met 12 april 2019 gastheer van de internationale oefening Frisian Flag. 2 keer per dag tussen 8.00 en 16.00 uur vliegen steeds zo’n 50 jachtvliegtuigen een trainingsmissie. ’s Avonds en in het weekend wordt niet gevlogen. De week voor de oefening ontvangt Frisian Flag de deelnemers.

Waarom vanaf Leeuwarden?

De oefening vindt grotendeels plaats boven de Noordzee in het luchtruim van Nederland, Duitsland en Denemarken.

De vliegbasis ligt dichtbij dit grote oefengebied. Vliegers verliezen hierdoor geen trainingstijd met het vliegen van en naar het trainingsgebied. Daarnaast heeft Vliegbasis Leeuwarden de benodigde kennis, ervaring en voorzieningen voor z’n grote oefening. Dit maakt Leeuwarden een uiterst geschikte locatie om een oefening als Frisian Flag te houden.

Voor de provincie Friesland betekent het verblijf van deelnemende landen een aantrekkelijke inkomstenbron. De gemeente Leeuwarden heeft onderzocht dat de oefening op jaarbasis onder meer 11 tot 14 arbeidsplaatsen oplevert in de regio.

Welke landen en vliegtuigen doen mee?

Naast de F-16’s van de Nederlandse luchtmacht, doen de coalitiepartners Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië, Polen, Zwitserland en de Verenigde Staten ook met (jacht)vliegtuigen mee aan Frisian Flag.


Welke (jacht)vliegtuigen nemen de landen mee?

Toestellen die naar Vliegbasis Leeuwarden komen:
Land Toestel
Duitsland EF-2000 Eurofighter (8x)
Frankrijk M-2000D Dassault Mirage (4x)
Groot-Brittannië Cobham DA-20 (1x)
Nederland F-16 Fighting Falcon (16x)
Polen F-16 Fighting Falcon (8x)
Verenigde Staten F-16 Fighting Falcon (8x)
Zwitserland F-18 Hornet (4x)

Luchtverkeersleiding en organisatie

De leiding in het hele oefengebied is in handen van het Nederlandse en Duitse Control and Reporting Centre (CRC). Ook een AWACS-radarvliegtuig ondersteunt het CRC met radarbeelden en gevechtsleiders aan boord. 322 TACTES Squadron op Vliegbasis Leeuwarden organiseert Frisian Flag.

Frisian Flag 2019