woensdag , 22 mei 2024

Fotowedstrijd Drone120.nl van start

Vandaag start de fotowedstrijd Drone120.nl. Dronevliegers die de mooiste plekken in Nederland binnen de mogelijkheden van de regels vastleggen, maken kans op een cameradrone of ballonvaart. Inzenden kan van 23 augustus tot en met 12 september. Organisatoren van de wedstrijd zijn Dronewatch, KIJK Magazine en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Tot 120 meter hoog
Het vliegen met drones is de afgelopen jaren flink in populariteit toegenomen. Dankzij betaalbare cameradrones is dronefotografie een niet meer weg te denken tak van landschapsfotografie geworden. Tienduizenden Nederlanders vliegen al recreatief met een drone en naar verwachting worden dat er alleen maar meer. 

Om het groeiend gebruik van drones in goede banen te leiden, wordt in de loop van 2020 nieuwe Europese regelgeving ingevoerd. Die gaat de huidige regelgeving vervangen. Een van de belangrijkste regels nu en in de toekomst is dat recreatieve dronevliegers tot maximaal 120 meter hoog mogen vliegen en uit de buurt van mensenmenigten en vliegvelden moeten blijven.

Initiatiefnemer Wiebe de Jager: “Drones bieden fantastische creatieve mogelijkheden en ons land ziet er vanuit de lucht prachtig uit. Maar het vliegen met een drone brengt wel een aantal verantwoordelijkheden met zich mee. Die boodschap willen we met deze fotowedstrijd op een positieve manier brengen.”

Minister Cora Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “Drones zijn niet meer weg te denken uit ons luchtruim. Ze bieden kansen voor heel veel toepassingen zoals inspecties op lastig bereikbare plekken, en er worden spectaculaire beelden mee gemaakt. Maar veiligheid staat altijd voorop. Daarom let de jury niet alleen op de kwaliteit van de foto’s, maar ook of deze op een verantwoorde manier zijn gemaakt. Met de nieuwe Europese regels is de markt en ons luchtruim klaar voor veilig en innovatief gebruik van drones in de toekomst.” 

André Kesseler, hoofdredacteur van KIJK Magazine: “Vorig jaar zijn we in KIJK al kleinschalig begonnen met een eigen dronefotowedstrijd, maar ik denk dat de samenwerking met Dronewatch.nl en het ministerie van IenW de wedstrijd naar een hoger plan kan tillen. Ik ben dan ook erg benieuwd naar alle inzendingen.”

Jury
Een vakjury, bestaande uit minister Cora van Nieuwenhuizen, luchtfotograaf Siebe Swart, KIJK-hoofdredacteur André Kesseler en Wiebe de Jager van Dronewatch selecteert de winnende foto en acht runners-up. Het publiek kiest een publiekswinnaar. Stemmen kan van 13 tot en met 19 september. Op 20 september maken we de winnaars bekend.

Prijzen
De juryprijs bestaat uit het nieuwste model cameradrone. De publieksprijs bestaat uit een ballonvaart, aangeboden door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL). De twee winnende foto’s worden samen met acht eervolle vermeldingen gepubliceerd in KIJK Magazine nummer 11 dat in oktober verschijnt.

Al tijdens de wedstrijd worden aansprekende inzendingen uitgelicht met de hashtag #drone120nl via het @mooinederland Instagram-account van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Foto’s kunnen ingezonden worden via www.drone120.nl. Op deze website zijn ook de wedstrijdvoorwaarden en binnengekomen inzendingen te vinden.