woensdag , 22 mei 2024

NTM roept op: doneer uw luchtvaartherinnering!

Dit jaar wordt gevierd dat het 100 jaar geleden is dat de KLM en Fokker werden opgericht. Het NTM (Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep), roept (oud)medewerkers van de KLM en Fokker op om herinneringen, in de vorm van tastbare objecten, aan het museum te doneren of in bruikleen te geven. Zo werden inmiddels vele modellen van KLM- en Fokker-vliegtuigen gedoneerd, vele boeken en posters, maar zijn inmiddels ook waardevolle sierraden, films, schilderijen, technische handboeken en zelfs uniek interieurontwerp gedoneerd. De herinneringen worden onderdeel van een tentoonstelling over 100 jaar burgerluchtvaart in het museum. De tentoonstelling is vanaf half augustus te zien.

Kunst en vliegwerk:

Op dit moment loopt er al een schilderijen- en pentekeningen-tentoonstelling “kunst en vliegwerk” van luchtvaartschilder Thijs Postma. De alleskunner Postma heeft niet alleen prachtige ‘gouaches’ gemaakt, deze keer zijn ook pentekeningen aan de expositie toegevoegd. De expositie bestaat uit 60 werken.

Historisch Fokkervliegtuig ‘De Zwaluw’

Het museum verleend medewerking aan de totstandkoming van een documentaire reeks over het begin van de Nederlandse luchtvaart. De gedramatiseerde serie vertelt het verhaal over de strijd tussen Anthony Fokker en Albert Plesman (de oprichter van de KLM). Voor deze serie is een driemotorige Fokker uit 1925 nagebouwd die de komende tijd in het museum wordt afgemaakt voor een nieuwe serie opnames in september. (n.b. het museum zoekt nog steeds technische vrijwilligers die kunnen helpen!)

Kinderhoek

In het museum verandert er bijna wekelijks wel iets; de afgelopen weken is er plaats gemaakt voor een ‘kinderhoek’ waar kinderen zich kunnen vermaken. Buiten het springkussen en spelletjes kunnen kinderen met lego bouwen en zitten in een cockpit van een echte straaljager! Ook is er een minitheatertje ontstaan waar zowel voor kinderen áls volwassenen deze zomer voorstellingen gegeven worden (o.a. over de griezelbus). Check de sites voor meer info!

Algemeen
Het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep is de zomervakantie open van dinsdag tot en met zondag. Doordeweeks van 10 tot 17 uur, in het weekend van 12 tot 17 uur. Het Nederlands Transport Museum is gevestigd aan de Lucas Bolsstraat 7, 2152 CZ Nieuw-Vennep.