zaterdag , 25 mei 2024

Chinook transporteert Messerschmitt BF109 naar schijnvliegveld

In het kader van 75 jaar vrijheid heeft op zaterdag 26 oktober een Chinook van de Koninklijke Luchtmacht ondersteuning gegeven bij de her-opening van schijnvliegveld De Kiek “SF 37 Kamerun”.

Het schijnvliegveld werd opgericht in 1940 en werd hiermee als afleidingsmanoeuvre gebruikt. Het moest in de tweede wereldoorlog immers de Engelse bommenwerpers afleiden van het toen Duitse vliegveld Gilze-Rijen, wat zich op 7km afstand bevindt. Met het transporten van de metalen Messerschmitt BF109 was het de opening van een tweedaags festijn.

Voor de Chinook helikopter is een klus als dit haast dagelijkse kost. Het vervoeren van lading onder de helikopter heet ook wel ‘slingen’ en wordt veelal geoefend door de bemanning in Nederland om zo in uitzend gebied voertuigen of noodvoorzieningen te kunnen transporteren. Ook kan men een zogenaamde ‘Bambi-bucket’ (bluszak) onder de helikopter hangen en zo ondersteunen bij grote (bos)branden. In zo’n Bambi-bucket gaat wel tot zo’n 10.000 liter water.

Tekst en fotografie: Jimmy van Drunen