zaterdag , 25 mei 2024

Missie F16, Nederlandse Jachtvliegers boven brandhaarden

Vanmiddag is op de Vliegbasis Volkel het boek Missie F-16, Nederlandse Jachtvliegers boven brandhaarden gepresenteerd. Na een welkom door de Commandant van de Vliegbasis Volkel, Commandant Rob van den Heuvel werd het boek officieel aangeboden aan Luitenant Generaal Dennis Luyt, Commandant der Luchtstrijdkrachten door de auteurs Olof van Joolen en Silvan Schoonhoven. Het boek werd ingevlogen door een F16 van de Nederlandse Luchtmacht, de J-015.

De F-16 gaat na vier decennia trouwe dienst met pensioen. In Missie F-16 vertellen jachtvliegers voor het eerst openhartig over ‘hun’ F-16 en de missies in Bosnië, Kosovo, Afghanistan en Syrië.

Op basis van exclusieve gesprekken onthullen Van Joolen en Schoonhoven wat het werk behelst van de mannen en vrouwen die hun leven wagen voor een veilige wereld. Het boek biedt een unieke kijk achter de schermen van het paradepaard van de Koninklijke Luchtmacht.

In Missie F-16 vertellen Nederlandse jachtvliegers over de spanning en het avontuur, maar ook over de schaduwzijde van het luchtwapen. Hoe doen de jachtvliegers hun werk? Wat hielden de missies in en hoeveel vijanden werden er gedood? Het resultaat van het uitgebreide onderzoek van Van Joolen en Schoonhoven is een spannend boek mét spectaculair beeldmateriaal. 

De F-16 wordt vervangen door de Joint Strike Fighters. Eind 2019 arriveren de eerste toestellen in Nederland. In vijf jaar tijd zal de F-35 zijn voorganger vervangen.

Over de auteur
Olof van Joolen en Silvan Schoonhoven zijn verslaggevers bij De Telegraaf. Van Joolen is defensiejournalist en Schoonhoven schrijft over terrorisme en veiligheidsdiensten. In 2018 schreven zij Liggen blijven! Achter de schermen bij de mariniers van De Punt en de terreuracties van 1973-1978. Dit boek stond op de longlist van de Brusseprijs 2019.

Paperback | Prijs: € 20,-
Aantal pagina’s: 224
ISBN: 978 90 468 2589 1

Fotografie en tekst: Willem Lancee