vrijdag , 24 mei 2024

‘Spirit of Innovation’: Snelste elektrische vliegtuig ter Wereld?

Het vliegtuig, de ‘Spirit of Innovation’, zet de toon als ‘s-werelds snelste elektrisch vliegtuig. Op 16 november 2021 schreef het geschiedenis door een ongeëvenaarde snelheid van 555,9 km/h te halen over een afstand van 3 kilometer. Deze prestatie zette het oude record met ruim 213 km/h in de schaduw. Tijdens deze vlucht tikte het zelfs een topsnelheid van 623 km/h aan.

Warren East, de topman van Rolls-Royce, is trots: “Dit snelheidsrecord onderstreept de kracht van innovatie binnen Rolls-Royce en het ACCEL-team. En het mooie is, de technologie die we voor dit project hebben ontwikkeld, opent deuren naar duurzamere luchtvaart.”

De Britse Zakelijk Secretaris, Kwasi Kwarteng, ziet het grotere plaatje. Voor hem laat Rolls-Royce’s prestatie zien hoe veelbelovend elektrisch vliegen is. Hij benadrukt dat de overheid vastbesloten is om te investeren in een groenere toekomst van de luchtvaart.

Wat is het geheim achter de ‘Spirit of Innovation’? Het maakt deel uit van het ambitieuze ACCEL-project, met als doel de elektrificatie van vliegtuigen te versnellen. Een krachtige 400kW elektrische motor en een revolutionaire batterij maken deze snelheden mogelijk.

En er staat ons nog veel meer te wachten. Stjohn Youngman van Electroflight, een van de partners in het project, is enthousiast over wat de toekomst brengt: “Dit project is slechts het begin. We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk waarin vliegreizen veel duurzamer worden.”

Interessant om te weten: Rolls-Royce is geen nieuwkomer als het gaat om het breken van records. Ze doen dit al sinds de vroege jaren ’30 van de vorige eeuw. En testpiloot Phill O’Dell? Voor hem was deze vlucht het absolute hoogtepunt van zijn loopbaan.

Het project kent vele partners. Van YASA, die onderstreept hoe baanbrekend elektrisch vliegen zal zijn, tot Jaguar Land Rover en luxehorlogemaker Bremont, die beide hun steentje bijdroegen.

Gary Elliott, CEO van het Aerospace Technology Institute, rondt het af met een visie op de toekomst: “Dit is slechts een opstapje naar een toekomst waarin vliegtuigen geen koolstof meer uitstoten. Rolls-Royce, Electroflight en YASA zijn pioniers die hun stempel op de geschiedenis drukken.”

Link: Spirit of Innovation factsheet