vrijdag , 17 mei 2024

KLM geeft startsein voor Electric Flying

Op 28 en 29 augustus gaven KLM en de branchevereniging Electric Flying Connection (EFC) 18 geselecteerde gasten van KLM de kans om een blik te werpen op de toekomst van de luchtvaart door middel van proeflessen in elektrisch vliegen. Deze gasten kregen instructies van E-Flight Academy-instructeurs terwijl ze plaatsnamen in een Pipistrel Velis Electro. Gedurende twee dagen voerde KLM 18 lesvluchten uit van Lelystad Airport naar Schiphol-Oost en vice versa, waarmee de luchtvaartmaatschappij voor het eerst het volledige logistieke systeem van elektrisch vliegen verkende en meer leerde over de uitdagingen die dit met zich meebrengt.

Jolanda Stevens, programmamanager Zero Emission Aviation bij KLM, benadrukte het belang van het proberen van nieuwe technologieën en innovaties om de luchtvaart verder te verduurzamen. Ze merkte op: “Wat nu op kleine schaal wordt getest met de huidige middelen, kan in de toekomst een belangrijke stimulans zijn voor de opschaling van dergelijke toepassingen.”

Dit initiatief werd georganiseerd door de Electric Flying Connection (EFC) in samenwerking met instructeurs van de E-Flight Academy. Jurjen de Jong, voorzitter van de EFC, lichtte het evenement toe: “Met dit unieke evenement willen we alle relevante belanghebbenden kennis laten maken met elektrisch vliegen en wat dit in de praktijk voor hen kan betekenen. We zijn verheugd dat we samen met KLM het startsein hebben gegeven, en er zijn al plannen om toekomstige edities in de hele Benelux uit te voeren.”

De keuze voor Schiphol als locatie voor deze ervaring was logisch vanwege de nabijheid en de beschikbaarheid van de Pipistrel, een vliegtuig met beperkte actieradius. Lelystad Airport werd geselecteerd vanwege de uitstekende bereikbaarheid, oplaadmogelijkheden, kwaliteit van de landingsbaan en beschikbare luchtverkeersleiding.