zaterdag , 25 mei 2024
Amsterdam Airport Schiphol – Ground To Air 3

Schiphol krijgt natuurvergunning door uitkoop van boeren

Luchthaven Schiphol heeft van de minister voor Natuur en Stikstof een natuurvergunning gekregen voor maximaal 500.000 vluchten. Demissionair minister van Landbouw en Natuur Van der Wal maakte dit bekend. Met deze vergunning wordt een deel van de juridische kwesties rond de luchthaven aangepakt. Schiphol beschouwt de vergunning als ‘een belangrijk moment’ dat zorgt voor zekerheid voor de luchthaven en de omgeving.

De Tweede Kamer had hierover debatten gevoerd, maar Van der Wal benadrukt dat ze dit heeft gedaan volgens de huidige procedures. Ze benadrukt dat ze wil dat Schiphol zich weer aan de regels houdt. In het verleden heeft Schiphol namelijk niet voldaan aan de stikstofeisen, dit verandert nu met de nieuwe vergunning.

Het officiële maximumaantal vluchten is vastgesteld op 500.000 starts en landingen. Maar er geldt vanaf komend voorjaar een feitelijk plafond van 460.000 vliegbewegingen. Het demissionaire kabinet wil dit zelfs verminderen vanwege geluidsoverlast.

Milieuorganisaties zijn teleurgesteld en vinden het oneerlijk dat Schiphol boerderijen moest uitkopen voor de benodigde stikstofruimte. Zij zien dit als een gemiste kans van de overheid om de natuur en het milieu te beschermen tegen de uitstoot van de luchthaven.

Link: Kamerbrief natuurvergunning Schiphol