zaterdag , 25 mei 2024
KLM

KLM annuleert vluchten door storm vanaf de vroege middag

Op donderdag 2 november heeft KLM een drastische beslissing moeten nemen in verband met de veiligheid van passagiers en grondpersoneel: alle vluchten vanaf de vroege middag zijn geannuleerd. De oorzaak is storm Ciarán, die met windstoten van 95 tot 110 kilometer per uur over Nederland raast.

Veiligheid boven alles

Veiligheid is de hoogste prioriteit voor de luchtvaartmaatschappij, zowel in de lucht als op de grond. “Het gaat om de veiligheid van onze collega’s op de grond. Zij worden het eerst geconfronteerd met de risico’s van de storm,” aldus een woordvoerder van KLM. Daarbij komen de analyses van de luchtvaartmaatschappij, die aantonen dat de verwachte windkracht van 9 in combinatie met hevige windstoten kan leiden tot gevaarlijke situaties op de platforms.

Omboekingen en restituties

De annuleringen zullen ongetwijfeld tot ongemak leiden bij de reizigers. KLM biedt haar excuses aan voor de overlast en stelt dat getroffen klanten zullen worden omgeboekt of hun geld terugkrijgen. Dit proces zal naar verwachting soepel verlopen, aangezien KLM bekendstaat om haar klantgerichte service.

Code oranje en gele waarschuwingen

Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor Zeeland vanwege de zeer zware windstoten die vanaf het einde van de ochtend verwacht worden. Deze waarschuwing wordt later uitgebreid naar de kustgebieden van Zuid-Holland, Noord-Holland en het westen van het Waddengebied. In de avonduren neemt de storm in kracht af, maar blijven de waarschuwingen voor hevige windstoten van kracht.

Risico’s en hinder

De storm brengt risico’s met zich mee voor de openbare veiligheid. Omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen kunnen schade en gevaar opleveren. Het verkeer en buitenactiviteiten zullen hinder ondervinden, en het wordt aangeraden om waakzaam te blijven.

Voorbereiding en preventie

De autoriteiten en hulpdiensten zijn in staat van paraatheid om eventuele incidenten als gevolg van de storm te behandelen. KLM benadrukt dat passagiers hun vluchtstatus moeten controleren voordat ze naar de luchthaven komen. Voor nu is het afwachten hoe storm Ciarán zich ontwikkelt en welke impact deze zal hebben op de dienstverlening in de luchtvaart en daarbuiten.