woensdag , 22 mei 2024

Historische eerste vlucht Hybride-Elektrisch sproeivliegtuig

Wright Electric en Axter Aerospace, pioniers in elektrische luchtvaarttechnologie, hebben op 15 november in Malta, NY, VS, een historische mijlpaal bereikt met de succesvolle eerste vlucht van hun hybride-elektrische sproeivliegtuig. Dit baanbrekende vliegtuig, met een gecombineerd vermogen van 800 kW, markeert een belangrijke stap in de inzet van beide bedrijven om de luchtvaartindustrie te revolutioneren en de ecologische voetafdruk te verkleinen. Wright Electric kondigde ook aan dat hun toonaangevende elektrische voortstuwingseenheid een piekvermogen van 1,2 megawatt (MW) heeft bereikt.

Samenwerking leidt tot innovatie

De ontwikkeling van het hybride-elektrische sproeivliegtuig is het resultaat van een samenwerking tussen Wright Electric en hun Spaanse partner, Axter Aerospace. Door gezamenlijk aan dit project te werken, stellen ze nieuwe normen voor milieuvriendelijke landbouw- en parachutespringactiviteiten in de lucht.

Hoogtepunten van het sproeivliegtuig

  • Vermogen van 800 kW: Het vliegtuig beschikt over een krachtig elektrisch voortstuwingssysteem met 800 kW gecombineerd vermogen, wat uitzonderlijke prestaties in de sector van het sproeien van gewassen mogelijk maakt.
  • Milieuvriendelijk: Dankzij het gebruik van elektrische voortstuwing vermindert dit vliegtuig de uitstoot aanzienlijk, wat zorgt voor een duurzamer en milieuvriendelijker alternatief voor traditionele sproeivliegtuigen.
  • Uitgebreide tests van subcomponenten: Het testvliegtuig wordt gebruikt om essentiële subcomponenten zoals omvormers, motoren en batterijen te evalueren en te verfijnen, waardoor de technologie en betrouwbaarheid van elektrische luchtvaartsystemen worden bevorderd.

Voortstuwingseenheid overtreft verwachtingen

  • 1,2 MW Elektrische Voortstuwingseenheid: Ontworpen om de regionale jet- en grote turbopropsectoren te decarboniseren.
  • 10 kW/kg Vermogensdichtheid: Toonaangevende compacte afmetingen en licht gewicht.
  • Getest tot 1,2 MW: Na de aankondiging van 1 MW op de Paris Air Show in juni, heeft Wright nu een piekoutput van 1,2 MW en een continue output van 1,1 MW bereikt.