woensdag , 12 juni 2024

Airbus A400M’s brandbestrijdingskit getest

Airbus Defence and Space heeft recentelijk een nieuwe testvluchtcampagne uitgevoerd voor de A400M Roll-on/Roll-off brandbestrijdingskit. Dit prototype, dat in staat is om 20.000 liter brandvertragend middel af te werpen, toonde zijn efficiëntie door lijnen van meer dan 400 meter lang op de grond te creëren. Deze testen werden over twee weken uitgevoerd in het zuidwesten en midden van Spanje, inclusief zes drops waarbij zowel water als rood-gekleurd brandvertragend middel werd gebruikt.

Verhoogde efficiëntie en capaciteit

Jean-Brice Dumont, hoofd van de Militaire Luchtvaartsystemen bij Airbus Defence and Space, benadrukte de verbeteringen van de kit. “We hebben een nieuwe versie van de kit getest, waarbij de afwerp-efficiëntie verhoogd en de lossingstijd met meer dan 30% gereduceerd is in vergelijking met vorig jaar,” verklaarde hij. De kit combineert snelle inzetbaarheid met gemakkelijke installatie op het A400M vliegtuig, gericht op het beschermen van populaties en natuurlijke omgevingen tegen branden.

Eenvoudige installatie zonder aanpassingen

Het opmerkelijke aan deze kit is dat het geen wijzigingen aan het vliegtuig vereist en dus uitwisselbaar is tussen alle vliegtuigen in de A400M-vloot. Het water of brandvertragend middel wordt opgeslagen in een tank in de vrachtruimte van het vliegtuig. Door middel van een mechanische hefboom wordt een deur geopend, waardoor de vloeistof door zwaartekracht via een afvoerpijp uit het vliegtuig stroomt. De huidige ontwerp van het prototype kan in één keer 20.000 liter afwerpen.

Snelle vulling en veelzijdige inzet

De tanks kunnen in minder dan 10 minuten gevuld worden met behulp van standaard hogedrukpompen op de grond. De A400M kenmerkt zich door zijn vermogen om op te stijgen en te landen op korte en onverharde startbanen, wat een breed scala aan luchtbases en vliegvelden toegankelijk maakt.

Betrokkenheid van Spaanse Luchtmacht

Tijdens de campagne was het 43ste brandbestrijdingssquadron van de Spaanse Luchtmacht betrokken als technische adviseurs. Zij bevestigden de operationele waarde van deze capaciteit in de A400M voor elke potentiële operator.

Eerdere successen en toekomstplannen

In juli 2022 testte Airbus voor het eerst een verwijderbare brandbestrijdingsdemonstratiekit op de A400M. Uit deze tests bleek dat de brandbestrijdingskit van de A400M aanvullende capaciteiten biedt die momenteel niet op de markt beschikbaar zijn, dankzij de hoge afwerpcapaciteit, hoge wendbaarheid met de nieuwste veiligheidsnormen, dag- en nachtoperaties, en de potentie om elk regulier A400M-vliegtuig in elke vloot op zeer korte termijn om te vormen tot een brandbestrijdingsvliegtuig.