woensdag , 29 mei 2024

Hybride-Elektrische toekomst EcoPulse vliegt!

EcoPulse, een samenwerkingsproject tussen Airbus, Daher en Safran, heeft een doorbraak bereikt met zijn eerste hybride-elektrische testvlucht. Dit innovatieve demonstratievliegtuig symboliseert een significante stap in de ontwikkeling van duurzame luchtvaarttechnologieën. De vlucht, uitgevoerd vanaf luchthaven Tarbes–Lourdes–Pyrénées, demonstreert het potentieel van hybride-elektrische systemen in de luchtvaart en markeert het begin van een nieuw tijdperk in vliegtuigontwerp en -functionaliteit.

Ontwikkeling en doelstellingen van het project

Gestart in 2019 onder de leiding van William Llobregat, een expert in voortstuwingstechnologie, streeft het EcoPulse-project ernaar om de technologische fundamenten van hybride-elektrische voortstuwingssystemen te verkennen en te verfijnen. Het project belichaamt een gedeelde visie van drie toonaangevende luchtvaartbedrijven om duurzame en efficiënte voortstuwingstechnologieën te ontwikkelen die de milieu-impact van vliegtuigen aanzienlijk kunnen verminderen.

Technologische samenwerking en bijdragen

De samenwerking tussen Airbus, Daher en Safran heeft geresulteerd in een fusie van expertise en innovatieve technologieën. Airbus heeft een cruciale rol gespeeld in het ontwikkelen van de hoogenergetische batterij en de aerodynamische integratie van het gedistribueerde voortstuwingssysteem. Safran’s bijdrage omvat de ontwikkeling van een turbomachine met een elektrische generator, terwijl Daher verantwoordelijk was voor de algehele integratie van deze systemen in het aangepaste TBM 900 vliegtuig.

Belang van hybride-elektrische vluchten

Hybride-elektrische voortstuwing is cruciaal voor het verminderen van de ecologische voetafdruk van de luchtvaartindustrie. De succesvolle testvlucht van EcoPulse demonstreert de haalbaarheid van dit concept, en biedt hoop op een toekomst waarin vliegtuigen een aanzienlijk kleinere impact op het milieu hebben. De inzet van hybride technologieën in de luchtvaart kan tot 5% vermindering van de milieuvoetafdruk van vliegtuigen betekenen, wat een belangrijke stap voorwaarts is in de richting van duurzame luchtvaart.

Toekomst van batterijaangedreven vluchten

Met de testvluchten die doorgaan tot medio 2024, legt EcoPulse de basis voor de toekomst van batterijaangedreven vluchten. De gegevens en inzichten die uit deze vluchten worden verzameld, zullen cruciaal zijn voor de ontwikkeling van toekomstige hybride en volledig elektrische vliegtuigen. Dit project is niet alleen een testbed voor nieuwe technologieën, maar ook een springplank naar een toekomst waarin elektrische voortstuwing een centrale rol speelt in de luchtvaartindustrie.