vrijdag , 24 mei 2024

Eve bereikt mijlpaal in eVTOL certificering

Eve Air Mobility, kortweg Eve, is op weg naar de certificering van hun elektrische (eVTOL) vliegtuigen. De Braziliaanse Nationale Burgerluchtvaartautoriteit (ANAC) heeft recent de voorgestelde luchtwaardigheidscriteria gepubliceerd voor publieke inspraak, een belangrijke vooruitgang in de ontwikkeling van Eve’s eVTOL-vliegtuigen.

Publieke consultatie open tot half februari 2024

Belanghebbenden kunnen tot medio februari 2024 hun input leveren op de voorgestelde luchtwaardigheidscriteria van ANAC. Na deze periode zal ANAC alle feedback beoordelen en eventueel aanpassingen maken in de criteria. De definitieve certificeringsbasis wordt daarna vastgesteld, waarna Eve en ANAC zich zullen richten op de nalevingsprocedures voor de eVTOL-certificering.

Belangrijke stap in certificeringstraject

Luiz Valentini, Eve’s Chief Technology Officer, benadrukt het belang van deze publicatie voor het certificeringstraject. Het openstellen van de criteria voor publieke commentaren draagt bij aan de afstemming binnen de industrie en tussen verschillende certificeringsautoriteiten. Dit sluit aan bij Eve’s strategie om wereldwijde validatie van het typecertificaat van ANAC te verkrijgen.

Typecertificaatproces gestart in februari 2022

Eve begon in februari 2022 met het proces voor het verkrijgen van een typecertificaat voor haar eVTOL bij ANAC. Dit proces volgt de procedures voor een ‘speciale klasse categorie’ vliegtuig, conform de Braziliaanse burgerluchtvaartregelgeving.

Wereldwijde erkenning en samenwerking met FAA

Om wereldwijde erkenning te verkrijgen, heeft Eve de validatie van haar typecertificaat bij de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) bevestigd. Het bedrijf werkt actief aan gelijktijdige validatie met andere autoriteiten.

Toekomst van stedelijke luchtmobiliteit

Eve zet zich in om samen met organisaties zoals ANAC de toekomst van stedelijke luchtmobiliteit vorm te geven. Het bedrijf richt zich op het bieden van een veilig en duurzaam alternatief voor forenzen, met een voortdurende focus op het verfijnen van het ontwerp en de capaciteiten van haar vliegtuigen.