dinsdag , 21 mei 2024

Japan Airlines vliegtuig in brand op Haneda Airport [update]

Op de luchthaven Haneda in Tokio ontstond dinsdagavond brand in een vliegtuig van Japan Airlines. De brand brak uit toen vlucht JAL 516, een Airbus A350-941 met registratie JA13XJ #538, landde. Er wordt onderzocht of het incident verband houdt met een botsing met een kustwachtvliegtuig. Deze gebeurtenis leidde tot een tijdelijke sluiting van de luchthaven. Beelden van NHK toonden het brandende vliegtuig.

Alle 379 passagiers en bemanningsleden zijn veilig geëvacueerd. Het toestel was afkomstig van Shin-Chitose in Hokkaido. De Japanse autoriteiten onderzoeken de oorzaak van de brand, met nadruk op veiligheid.

UPDATE: Vijf kustwachtmedewerkers overleden na de botsing met het passagiersvliegtuig, aldus de Japanse minister van Transport. De piloot raakte ernstig gewond.

Het kustwachtvliegtuig (Japan Coast Guard DHC-8-300MPA, JA722A), dat hulpgoederen vervoerde naar door aardbeving getroffen gebieden, botste mogelijk tijdens de landing op het passagiersvliegtuig. Dit veroorzaakte een brand, waarbij de Airbus A350-941 met 379 inzittenden vlam vatte.