vrijdag , 24 mei 2024

Eerste onbemande vlucht Cessna 208B [video]

Reliable Robotics, een toonaangevend bedrijf in automatiseringssystemen voor vliegtuigen, heeft recent een belangrijke mijlpaal bereikt binnen de luchtvaartindustrie. Vorige maand heeft het bedrijf met succes een onbemande vlucht uitgevoerd met een Cessna 208B Caravan. Deze vlucht werd bestuurd door een piloot vanuit het controlecentrum van Reliable, zo’n 80 kilometer verderop.

Innovatie in de luchtvaart

Dankzij geavanceerde technologie is het nu mogelijk om het vliegtuig volledig vanaf de grond te bedienen. Het systeem automatiseert alle vluchtfasen, waaronder taxiën, opstijgen en landen. Door de toepassing van meerdere redundantielagen en geavanceerde navigatietechnologie biedt het systeem de integriteit en betrouwbaarheid die vereist zijn voor onbemande vluchten.

Samenwerking met Textron Aviation

In dit project werkt Reliable Robotics samen met Textron Aviation, de producent van bekende vliegtuigen zoals Beechcraft, Cessna en Hawker. Textron Aviation heeft al meer dan 3.000 Caravans geleverd, waarmee het de populairste turboprop-vrachtvliegtuigen ter wereld produceert.

Cruciale rol in regionaal vrachtvervoer

De Caravan en soortgelijke vrachtvliegtuigen zijn van essentieel belang voor het verbinden van gemeenschappen en bedrijven over de hele wereld. Met een laadvermogen van meer dan 1.360 kilogram en de mogelijkheid om vanaf kortere landingsbanen te opereren, kunnen deze vliegtuigen goederen leveren op vliegvelden in de meest uiteenlopende plaatsen.

Toekomstige toepassingen en veiligheid

Reliable Robotics werkt ook samen met de Amerikaanse luchtmacht om deze technologie toe te passen op grotere, meermotorige vliegtuigen voor logistieke doeleinden. In juni 2023 heeft de FAA het certificeringsplan voor het autonome vliegsysteem van Reliable formeel geaccepteerd, zonder dat daarbij speciale voorwaarden of uitzonderingen nodig waren. Dit vormt een significante stap vooruit in de veiligheid en efficiëntie van de luchtvaart.