zaterdag , 25 mei 2024

Boeing 737 MAX 9 maakt noodlanding na decompressie

Op vrijdag 5 januari moest een Boeing 737 MAX 9 van Alaska Airlines een noodlanding maken kort na het opstijgen van Portland International Airport. Het incident gebeurde rond 17.00 uur lokale tijd en werd veroorzaakt door een explosieve decompressie, waarbij een deel van de romp van het vliegtuig werd weggeblazen.

Passagiers getuigen van angstaanjagende ervaring

Ooggetuigenverslagen in The New York Times beschrijven paniek aan boord toen passagiers ontdekten dat een deel van de cabine was verdwenen. Een 22-jarige passagier vertelde over het moment waarop ze wakker werd en een zuurstofmasker zag, waarna ze realiseerde dat een deel van de vliegtuigwand was weggerukt. Een andere passagier, een 20-jarige vrouw, meldde dat communicatie via de intercom onmogelijk was door het geluid van de wind.

Terugkeer en inspectie van de vloot

Het vliegtuig keerde veilig terug naar Portland voor een noodlanding. Aan boord waren 171 passagiers en 6 bemanningsleden. Als reactie op dit incident heeft Alaska Airlines besloten alle 65 van haar Boeing 737 MAX 9-toestellen tijdelijk aan de grond te houden voor inspectie. Deze beslissing volgde op de aankondiging van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA om 171 van deze vliegtuigen te inspecteren. Alaska Airlines behoort tot de grootste gebruikers van dit model, met United Airlines als de grootste.

Onderzoek naar de oorzaak in volle gang

Zowel Alaska Airlines als de FAA zijn een onderzoek gestart naar de oorzaak van het incident. Boeing heeft een team van experts ingeschakeld om bij het onderzoek te helpen. Op zondag werd het verloren paneel aangetroffen in een tuin in Portland, wat meer inzicht kan geven in de oorzaak van de decompressie.

Het incident werpt opnieuw een licht op de veiligheid van de Boeing 737 MAX 9 en onderstreept het belang van grondige inspecties en strikte veiligheidsmaatregelen in de luchtvaartindustrie.