zaterdag , 25 mei 2024

Chinooks helpen bij damherstel Maastricht

De Koninklijke Luchtmacht zet vandaag twee CH-47F Chinook MYII CAAS helikopters in boven Maastricht. Deze grootste transporthelikopters, bekend om hun tandemrotor, zijn ingezet om netten met zware stenen in het snelstromende water bij een overlaatdam te laten zakken. Deze actie is een reactie op de schade aan de dam, veroorzaakt door hoogwater eerder deze week.

Samenwerking met Rijkswaterstaat

In een gezamenlijke operatie met Rijkswaterstaat werken de helikopters aan de opbouw van een nooddam. Dit is een essentiële stap in het herstelproces na de ernstige overstromingen. De genisten van de landmacht hebben ook een bijdrage geleverd door gisteren een veerverbinding tussen de oost- en westoever van de Maas aan te leggen. Dankzij deze verbinding kon vanochtend groot materieel, waaronder een 45 ton wegende graafmachine, worden overgebracht.

Chinooks: een overzicht

De Chinook-helikopters staan bekend als betrouwbare en veelzijdige militaire werkpaarden. Ze zijn uitermate geschikt voor het vervoeren van grondtroepen, materieel en andere voorraden. Deze helikopters, die deel uitmaken van het Defensie Helikopter Commando, hebben hun thuisbasis op Vliegbasis Gilze-Rijen.

Update: voortgang en afronding

UPDATE 7 januari, 17.15 uur: De Chinooks waren niet alleen gisteren, maar ook vandaag actief. Zowel de bemanningen in de lucht als de militairen op de grond waren de hele dag in de weer. In totaal werden meer dan 100 netten met stenen, elk ongeveer 4.000 kilo, in het water geplaatst. Nu Rijkswaterstaat de klus zonder luchtsteun kan klaren, hebben de Chinooks Maastricht verlaten.