zaterdag , 25 mei 2024

APY-9 radar versterkt Amerikaanse marinevloot

Lockheed Martin heeft onlangs een belangrijke mijlpaal bereikt met de levering van de 75e APY-9 radar. Deze radar maakt deel uit van het E-2D Advanced Hawkeye-programma van de Amerikaanse marine, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met Northrop Grumman.

Revolutionaire sensorcapaciteiten voor de marine

De APY-9 radar is bekend vanwege zijn baanbrekende sensorcapaciteiten, die de Amerikaanse marine een voorsprong in informatie geven. Chandra Marshall, vicepresident van Lockheed Martins Radar & Sensor Systems, benadrukt dat de radar een sleutelrol speelt in het bieden van flexibele afschrikking voor de veiligheid in de 21e eeuw. De nadruk ligt vooral op de veiligheid van het Amerikaanse militaire personeel.

Technologische vooruitgang op zee

De E-2D Advanced Hawkeye, uitgerust met de APY-9 radar, staat aan de vooravond van technologische vernieuwing. Dit vliegtuig wordt gezien als de ‘ogen van de vloot’ van de Amerikaanse marine en kan lucht-, land- en zeemissies tegelijkertijd in de gaten houden. De APY-9 radar is een vitaal component bij elke luchtoperatie van een vliegdekschip van de marine.

Internationale vraag en toekomstige productie

In het huidige programma is financiering voorzien voor 80 van de 86 vliegtuigen. Naast de Verenigde Staten hebben ook Japan en Frankrijk E-2D Hawkeyes aangeschaft. Gezien de binnenlandse en internationale vraag is de verwachting dat de productie van de APY-9 radar doorgaat tot eind jaren 2020, met modernisering en onderhoud tot ver in de jaren 2040.

Ervaren in radarontwikkeling

Lockheed Martin, met meer dan twintig jaar ervaring in samenwerking met Northrop Grumman aan de E-2D, biedt geavanceerde radaroplossingen. Deze systemen zijn essentieel voor vroegtijdige waarschuwingen, doelacquisitie en geïntegreerde lucht- en raketverdediging. Met de focus op betrouwbaarheid en prestaties, zijn de radars van Lockheed Martin de keuze van meer dan 45 landen wereldwijd.