zaterdag , 25 mei 2024

Veiling ‘Out of Africa’ vliegtuig voor neushoornreservaat

Het legendarische de Havilland Gipsy Moth DH60M vliegtuig, bekend uit de Hollywoodfilm ‘Out of Africa’ met Meryl Streep en Robert Redford, staat gepland om geveild te worden door RM Sotheby’s op 1 en 2 maart 2024. Deze veiling, die deel uitmaakt van het ModaMiami klassieke auto-evenement in Miami, USA, belooft bijzonder te worden.

Opbrengsten voor neushoornreservaat

De opbrengst van deze unieke veiling zal worden gedoneerd aan een nieuw op te richten neushoornreservaat in Centraal-Kenia. Dit initiatief is van cruciaal belang voor de bescherming van de zwarte neushoorn, een ernstig bedreigde diersoort met slechts ongeveer 5.000 overgebleven exemplaren in heel Afrika.

Rijke geschiedenis en Hollywood-erfgoed

Dit bijzondere vliegtuig, een geel Gipsy Moth dubbeldekker uit 1929, speelde een prominente rol in ‘Out of Africa’. Het werd bestuurd door het personage van Redford, Denys Finch Hatton, en was volledig operationeel tijdens de opnames, gevlogen door Sir Henry Dalrymple-White, een bekende RAF Wing Commander. Met registratienummer G-AAMY is het vliegtuig volledig functioneel en werd het voor het laatst geïnspecteerd in april 2022. Het is een gewild model met een volledig metalen frame, gebouwd in de VS onder licentie.

Belangrijke culturele en ecologische bijdrage

Robert Redford benadrukte het belang van deze veiling: “Het ondersteunt niet alleen het overleven van een kritisch bedreigde diersoort, maar helpt ook essentiële biodiversiteit en ongerepte natuur te behouden voor toekomstige generaties. Ik kan me geen betere manier voorstellen om fondsen te werven voor dit revolutionaire project.”

Technische details en behoud van erfgoed

De Gipsy Moth, een icoon van luchtvaarttechniek, beschikt over een De Havilland Gipsy II-motor, opgewaardeerd naar 135 pk voor operaties in Afrika. Het heeft 1.525,1 vlieguren op het frame en 27,1 uur op de motor sinds de laatste revisie. De originele onderwagen en spaakwielen worden samen met G-AAMY aangeboden. Onderhoud is verricht door De Havilland Moth-specialist Henry Labouchere.

Een icoon met een doel

Tot slot wordt G-AAMY verkocht om fondsen en bewustzijn te werven voor de creatie van een uitgestrekt nieuw neushoornreservaat in Centraal-Kenia, ondersteund door de Zeitz Foundation. Robert Redford heeft een ondertekende brief ter ondersteuning van de verkoop geleverd, waarin hij de hoop uitspreekt dat het beschermen van een van Kenia’s laatste wildernisgebieden en het redden van een soort het perfecte volgende hoofdstuk zou zijn in het verhaal van G-AAMY.

Link Sothebys