woensdag , 22 mei 2024

Noorwegen moderniseert Hercules vloot

Lockheed Martin heeft onlangs de eerste van vier C-130J-30 Super Hercules transportvliegtuigen, voorzien van de geavanceerde Block 8.1 upgrade, overgedragen aan de Koninklijke Noorse Luchtmacht (RNoAF). Deze significante modernisering versterkt de capaciteiten en de samenwerkingsmogelijkheden van Noorwegen binnen de Noord-Europese en bredere Europese context.

Capaciteitsverhoging door upgrade

Tussen 2008 en 2012 nam de RNoAF haar Super Hercules-vloot in ontvangst. Nu krijgen deze toestellen in Greenville, South Carolina, de Block 8.1 upgrade van Lockheed Martin. Deze verbeteringen betreffen zowel software als hardware en vergroten de globale actieradius, navigatievermogen, en defensieve capaciteiten van de vliegtuigen. Nieuwe functies omvatten een vernieuwd vluchtbeheersysteem, civiele GPS, geavanceerde vriend-vijand herkenning, en verbeterde landingsystemen.

Veelzijdige inzetbaarheid van de Noorse Hercules

De Noorse C-130J-30 vloot is inzetbaar voor diverse tactische missies, zoals transport van personeel en materiaal, humanitaire hulp, aeromedische evacuatie, speciale operaties, operaties onder koude weersomstandigheden, en ondersteuning bij natuurrampen. De RNoAF, een langdurige gebruiker van de Hercules, had de eer als eerste een buitenlandse militaire verkoop voor het C-130J Super Hercules-programma te realiseren.

Voorkeursvliegtuig voor tactisch transport

Wereldwijd kiezen 26 operators uit 22 landen voor de Super Hercules als hun voorkeursvliegtuig voor tactisch transport. Tot nu toe zijn er meer dan 540 C-130Js afgeleverd, die samen bijna 3 miljoen vlieguren hebben gemaakt. De C-130J-30 onderscheidt zich door zijn uitstekende capaciteit voor korte start- en landingsbanen, verminderd brandstofverbruik, lagere CO2-uitstoot, vergroot bereik, maximale capaciteit voor pallets en passagiers, en uitstekende overlevingskansen in operationele zones.