zaterdag , 25 mei 2024

Schiphol moderniseert busstation

Het busstation op Schiphol wordt de komende jaren volledig vernieuwd. De huidige haltes maken plaats voor een nieuw groot busperron met overkapping en drie nieuwe trappen van het busstation naar het treinperron. Ook komt er een nieuwe fietsenstalling met ruimte voor 500 fietsen. De vernieuwing bevordert de bereikbaarheid van Schiphol met het openbaar vervoer. Vanaf 2027 maken reizigers gebruik van het nieuwe knooppunt.

Grootschalige veranderingen

De renovatie omvat de vervanging van de huidige haltes door een ruim busperron met overkapping en de toevoeging van drie nieuwe trappen die het busstation verbinden met het treinperron. Een nieuwe fietsenstalling met een capaciteit van 500 fietsen zal ook worden gebouwd, waardoor reizigers meer mogelijkheden hebben om gebruik te maken van verschillende vervoerswijzen.

Verbeterde infrastructuur

Het nieuwe busstation zal bestaan uit één groot perroneiland met overkapping en 20 halteplekken, waardoor er meer ruimte is voor bussen en reizigers. De toevoeging van drie trappen zal de directe overstap tussen trein en bus vergemakkelijken, terwijl poortjes bij de trappen worden geplaatst voor in- en uitchecken. Daarnaast worden de omliggende wegen opnieuw ingericht om naadloos aan te sluiten op het vernieuwde busstation.

Toekomstgerichte visie

Sybren Hahn, Executive Director Schiphol Infrastructure, benadrukt het belang van de investeringen in het busstation om de mobiliteit op Schiphol te verbeteren en te verduurzamen. Schiphol blijft streven naar een naadloze integratie van verschillende vervoersopties om aan de behoeften van reizigers en medewerkers te voldoen.

Geleidelijke uitvoering

De renovatiewerkzaamheden zullen in fases worden uitgevoerd, waarbij reizigers tijdens de werkzaamheden gebruik kunnen blijven maken van het busstation. Tijdelijke voorzieningen zullen worden getroffen om de overgang soepel te laten verlopen.

Multimodale knoop schiphol

De vernieuwing maakt deel uit van het project Multimodale Knoop Schiphol (MKS), waarin niet alleen het busstation wordt aangepakt, maar ook de liften, (rol)trappen en aankomstpassage. Dit project is een gezamenlijke inspanning van Schiphol en haar partners om de capaciteit van het OV-knooppunt aan te passen aan de groeiende stroom van reizigers.

Met deze grootschalige renovatie streeft Schiphol naar een efficiënter en toekomstbestendig busstation dat naadloos aansluit op andere vervoersmodaliteiten, waardoor de bereikbaarheid van de luchthaven verder wordt verbeterd.