vrijdag , 24 mei 2024

Embraer’s E2 krijgt ETOPS-120 goedkeuring

Embraer heeft van de Braziliaanse luchtvaartautoriteit ANAC, de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA), en de Europese Unie Aviation Safety Agency (EASA) de ETOPS-120 certificering ontvangen voor de E190-E2 en E195-E2 vliegtuigen. Deze certificering stelt operators van de E2 in staat om directe routes over water en afgelegen gebieden te vliegen, wat tijd en brandstof bespaart.

Bewijs van betrouwbaarheid en efficiëntie

De toekenning van de ETOPS-120 capaciteit is een erkenning van het ontwerp van het vliegtuig en de volwassenheid van de systemen. Voor ETOPS-certificering moeten de vliegtuigen in gebruik gezamenlijke vlieguren behalen. De certificering voor de E2 is vertraagd door de wereldwijde pandemie, die de operaties van vliegtuigen aanzienlijk verminderde en de accumulatie van de benodigde vlieguren vertraagde.

Optimalisatie en efficiëntie

Arjan Meijer, President en CEO van Embraer Commercial Aviation, benadrukte dat ETOPS een belangrijke aanvullende capaciteit voor de E2 is en een cruciale factor voor meer verkopen, vooral in Azië-Pacific. Luchtvaartmaatschappijen die routes vliegen met een uitwijktijd tot 120 minuten kunnen nu rechtere, snellere en brandstofefficiëntere routes gebruiken en hebben toegang tot meer uitwijkvliegvelden. De ETOPS-capaciteit optimaliseert de E2 verder, die al het meest brandstofefficiënte vliegtuig in zijn segment is.

Uitleg ETOPS-certificering

ETOPS, oftewel Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards, zijn vluchtregels voor situaties waarbij één motor uitvalt. De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) introduceerde de term voor tweemotorige vliegtuigoperaties in luchtruimte verder dan één uur vliegen van een uitwijkvliegveld, over water of afgelegen gebieden, of op routes die voorheen beperkt waren tot vliegtuigen met drie of vier motoren.