vrijdag , 24 mei 2024

Rolls-Royce onthult Pearl 10X motor

Rolls-Royce heeft aangekondigd dat de flight test campaign voor haar nieuwste vliegtuigmotor in de zakelijke luchtvaartmarkt, de Pearl 10X, succesvol van start is gegaan op hun speciale Boeing 747 vliegtestbed. De motor is exclusief gekozen door de Franse vliegtuigfabrikant Dassault voor het aandrijven van hun nieuwste vlaggenschip, de Falcon 10X.

Focus op de zakelijke luchtvaartmarkt

De aanvang van de vliegtesten vormt een cruciale mijlpaal voor het Pearl 10X-programma en voor Rolls-Royce, gezien het bedrijf zijn ambities heeft geuit om zich meer op de zakelijke luchtvaartmarkt te concentreren. De Pearl 10X, het nieuwste lid van de innovatieve Pearl-motorenreeks, markeert de eerste keer dat een Rolls-Royce motor een zakenvliegtuig van Dassault zal aandrijven. Deze keuze door Dassault onderstreept de vooraanstaande positie van Rolls-Royce in de sector van zakelijke luchtvaartmotoren.

Een uitgebreid testprogramma in Tucson

In Tucson, Arizona, zullen piloten en vliegtestingenieurs de motor de komende maanden intensief testen. Het programma omvat diverse controles, waaronder het testen van motorprestaties en gedrag bij uiteenlopende snelheden en hoogtes, het opnieuw starten van de motor tijdens vluchten, tests van het anti-ijs systeem van de nacelle en trillingstests van de ventilator op verschillende hoogtes.

Innovatie en duurzaamheid

Het ontwikkelingsprogramma op de grond heeft tot nu toe rigoureuze tests van de nieuwe ALM-verbrandingskamer met ultra-lage emissies, die compatibel is met 100% Duurzame Luchtvaartbrandstof (SAF), en de nieuwe accessoire versnellingsbak, die zorgt voor een hogere aanvullende vermogensafname, omvat. Al bij de allereerste testrun overtrof de motor de doelstellingen voor stuwkracht en zal het de krachtigste motor voor de zakelijke luchtvaart in het Rolls-Royce portfolio worden.

Een krachtige stap vooruit

Daniel Zeller, senior vicepresident Dassault, zakelijke luchtvaart bij Rolls-Royce, deelde zijn enthousiasme over de aanvang van deze belangrijke nieuwe fase in het motorontwikkelingsprogramma. “Alle tests bevestigen tot dusver de betrouwbaarheid van de motor en tonen aan dat deze aan de prestatie-eisen voor Dassault’s vlaggenschip, de Falcon 10X, zal voldoen.” Met meer dan 2.300 testuren op de Advance 2 demonstrator en de Pearl 10X motorconfiguratie, biedt de Pearl 10X efficiënte voortstuwing met een stuwkracht van meer dan 18.000lbf, wat een 5% hogere efficiëntie betekent in vergelijking met de laatste generatie motoren van Rolls-Royce voor de zakelijke luchtvaart, met daarbij ook lagere geluids- en emissieniveaus.