dinsdag , 21 mei 2024

Artiesten vliegen land door voor vrijheid

Ook dit jaar vervoert de Koninklijke Luchtmacht weer verschillende artiesten door het hele land. Vrijheidsambassadeurs zoals Flemming, Wende Snijders, Son Mieux en Claude treden vandaag op tijdens verschillende bevrijdingsfestivals. Vanmorgen zijn zij vertrokken vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen om in totaal veertien keer op te treden.

Helikopters in actie

Voor deze taak zet de luchtmacht vier helikopters in, waaronder twee Cougar-transporthelikopters en twee NH90 maritieme gevechtshelikopters. Deze jaarlijkse traditie, die teruggaat tot 1991, onderstreept het belang dat Defensie hecht aan het vieren van de bevrijding van Nederland, die nu 79 jaar geleden plaatsvond.

Landelijke optredens

De artiesten zullen optreden in veertien steden verspreid over alle twaalf provincies, waaronder Almere, Amsterdam, Assen, Den Bosch, Den Haag, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Roermond, Rotterdam, Utrecht, Vlissingen, Wageningen en Zwolle. De bemanningen van de helikopters trainen het hele jaar door zowel in binnen- als buitenland om inzetbaar te zijn voor diverse missies. Het vervoeren van de ambassadeurs en het landen op niet-standaard locaties biedt hen niet alleen een unieke ervaring, maar dient ook als waardevolle training.

Nederlandse vlag boven Wageningen

Een extra Chinook-transporthelikopter van de luchtmacht zal vandaag boven Wageningen vliegen, met daaronder een grote Nederlandse vlag. Deze vlag symboliseert onafhankelijkheid en verbondenheid. Er is specifiek voor Wageningen gekozen omdat daar traditioneel het Bevrijdingsvuur wordt ontstoken, een belangrijk symbool voor eenheid, vrede en veiligheid.