vrijdag , 21 juni 2024

Dodelijk ongeval op Schiphol: persoon belandt in draaiende vliegtuigmotor

Op woensdagmiddag is op Schiphol een persoon om het leven gekomen nadat hij in een draaiende vliegtuigmotor van een passagiersvliegtuig terechtkwam. Het incident vond plaats tussen 15.00 en 16.00 uur op een platform van de luchthaven. De Koninklijke Marechaussee (KMAR) onderzoekt de omstandigheden rond dit tragische voorval.

Eerste reacties en onderzoek

“Er is vandaag een afschuwelijk incident geweest, waarbij een persoon in een vliegtuigmotor is beland”, meldt een woordvoerder van Schiphol. “Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden en we hebben zorg voor de passagiers en collega’s die dit hebben gezien.”

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft drie medewerkers naar Schiphol gestuurd om het incident te onderzoeken. Op sociale media is te lezen dat zij op weg zijn vanwege “een dodelijk ongeval bij een vluchtuitvoering”.

Details van het ongeval

Volgens de Koninklijke Marechaussee gebeurde het ongeluk tijdens een pushback, waarbij het vliegtuig achteruit wordt geduwd om te vertrekken. Een medewerker van de luchthaven meldde dat het ongeval plaatsvond toen de motoren draaiden, wat aangeeft dat het toestel op het punt stond te vertrekken. Het betreft een KLM Cityhopper, zoals blijkt uit foto’s op sociale media.

Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee kon nog niet bevestigen of het om een passagier of een medewerker gaat. Er wordt nog onderzocht hoe de persoon in de motor kon belanden en of er mogelijk sprake was van opzet.

Getuigen en vervolgacties

Passagiers aan boord van het toestel zouden het incident hebben waargenomen. Een medewerker van het bewuste vliegtuig meldde dat iemand in de motor zou zijn gesprongen terwijl de crew net de veiligheidsinstructies had gegeven. Na het voorval was er kort rook te zien en klonk er een hels kabaal.

Schiphol heeft laten weten dat er zorg is voor de betrokken passagiers en medewerkers die het incident hebben meegemaakt. Verdere details over de vlucht en de exacte toedracht worden onderzocht door de OVV en de Koninklijke Marechaussee.