vrijdag , 21 juni 2024

Vernieuwing Vliegbasis Eindhoven in 2027

De start- en landingsbaan van Vliegbasis Eindhoven ondergaat vanaf februari 2027 een uitgebreide renovatie. Daarnaast wordt er een verbeterd Instrument Landing System (ILS) geïnstalleerd, waarmee landen bij zeer dichte mist mogelijk wordt. Tijdens de renovatieperiode van vijf maanden is er geen vliegverkeer mogelijk. Staatssecretaris Christophe Van der Maat maakte dit gisteren bekend aan de Tweede Kamer.

Renovatie noodzakelijk

De kwaliteit van de start- en landingsbaan verslechtert door intensief gebruik, veroudering, weersinvloeden en het hoge grondwaterpeil rondom de vliegbasis. Om te blijven voldoen aan de militaire eisen voor vliegvelden is een grondige vernieuwing noodzakelijk. De renovatie zal bijdragen aan betere veiligheid en operationele inzetbaarheid van de vliegbasis.

Uitgebreide werkzaamheden

Naast het onderhoud aan de start- en landingsbaan worden ook de zijkanten verbreed en het verbeterde ILS aangelegd. Dit radionavigatiesysteem maakt veilig landen mogelijk bij een zicht van slechts 50 meter. Verder wordt er een ‘Oostrolbaan’ aangelegd, een extra taxibaan die het aantal baankruisingen vermindert en daardoor de efficiëntie en veiligheid verhoogt. Ook neemt Defensie maatregelen om wateroverlast op het banenstelsel te verminderen.

Vliegverkeer stilgelegd

Van februari tot en met juni 2027 zal er geen vliegverkeer mogelijk zijn vanwege de renovatie. Defensie onderzoekt welke andere vliegvelden geschikt zijn voor het tijdelijk onderbrengen van militaire vliegtuigen. De luchtvaart- en reisbranche moet er rekening mee houden dat ook civiele vluchten tijdelijk elders worden ondergebracht. Eindhoven Airport werkt samen met civiele luchtvaartmaatschappijen en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan mogelijke alternatieven.