vrijdag , 21 juni 2024

Succesvolle lancering van klimaat satelliet EarthCARE

De door Airbus gebouwde EarthCARE-satelliet is met succes gelanceerd vanaf de militaire basis Vandenberg in Californië. EarthCARE (Earth Cloud Aerosol and Radiation Explorer) is een gezamenlijk project van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) en de Japanse Ruimtevaartorganisatie (JAXA). De satelliet zal de rol van wolken en aerosolen onderzoeken. Dit betreft zowel het weerkaatsen van zonnestraling terug naar de ruimte (koeling van de atmosfeer) als het vasthouden van infraroodstraling die door het aardoppervlak wordt uitgezonden (opwarming van de atmosfeer).

Belangrijke missie voor klimaatmodellen

“EarthCARE is ESA’s grootste en meest complexe Earth Explorer-ruimtevaartuig,” aldus Alain Fauré, hoofd van Space Systems bij Airbus. “Het is een vlaggenschipmissie waarvan de gegevens zullen helpen om klimaat- en weersvoorspellingsmodellen nauwkeuriger en betrouwbaarder te maken. Internationale samenwerking was cruciaal. Meer dan 200 onderzoeksinstituten en 45 bedrijven in Europa werkten nauw samen om dit ruimtevaartuig te realiseren.”

Verticale profielen en aerosolen

EarthCARE zal verticale profielen opstellen van natuurlijke en door de mens gemaakte aerosolen. Het zal de verspreiding van waterdruppels en ijskristallen in wolken registreren. Dit levert essentiële informatie op voor het verbeteren van klimaatmodellen en weersvoorspellingen. Aerosolen beïnvloeden de levenscyclus van wolken en hoe zij straling afgeven. Het meten van aerosolen geeft daarom een beter begrip van de energiebalans van de aarde.

Instrumentale samenwerking: één missie, twee agentschappen, vier instrumenten

Het ruimtevaartuig werd ontwikkeld, gebouwd en getest door experts uit 15 Europese landen, evenals Japan en Canada. Dit gebeurde onder leiding van Airbus in Friedrichshafen, Duitsland. De door Airbus gebouwde atmosferische lidar ATLID is een van de vier instrumenten op de EarthCARE-satelliet. ATLID biedt verticale profielen van aerosolen en dunne wolken. Het is de tweede ultraviolet lidar in de ruimte van Europa, na Aeolus. Dit maakt Airbus een wereldwijde specialist in ruimtegebonden lidars.

Unieke combinatie van instrumenten

De satelliet bevat ook een breedbandspectrometer ontwikkeld door ESA, een multispectrale beeldvormer ontwikkeld door Airbus-dochter Surrey Satellite Technology Limited, en een wolkenprofileringradar ontwikkeld door JAXA. Deze unieke combinatie van instrumenten stelt wetenschappers in staat om direct de rol van wolken en aerosolen op de stralingsbalans van de aarde te beoordelen. Dit vermindert de huidige onzekerheden.

Baan en levensduur

EarthCARE zal de aarde in een zon-synchrone polaire baan op 400 km hoogte omcirkelen. De satelliet zal de evenaar in de vroege middag kruisen om de daglichtomstandigheden te optimaliseren. Met een gewicht van 2,3 ton en een lengte van 18 meter, zal EarthCARE minstens drie jaar dienstdoen nadat zijn zonnepaneel en CPR-instrument zijn ontplooid.