vrijdag , 21 juni 2024
Reno Championship Air Races

60 jaar Reno Air Races, een nieuwe start

In 1964 besloot Bill Stead in Reno, Nevada, de National Championship Air Races nieuw leven in te blazen. Na een afwezigheid van 15 jaar sinds de laatste National Air Races in Cleveland in 1949, organiseerde hij de eerste officiële races op het Sky Ranch vliegveld. Twee jaar later verhuisden de races naar Reno Stead Airport, waar ze de volgende 57 jaar bloeiden.

De afgelopen zes decennia hebben meer herinneringen opgeleverd dan ooit vastgelegd kunnen worden. Honderdduizenden toeschouwers hebben de races bezocht, elk met hun eigen verhaal. Hoewel de National Championship Air Races een nieuw hoofdstuk beginnen op een nieuwe locatie, zal de passie, opwinding en vriendschap van de afgelopen 60 jaar in Reno nooit verdwijnen.

60ste jubileum

De organisatie organiseert op 4, 5 en 6 oktober 2024 een groot jubileum met de Reno Air Show ter ere van het 60-jarig bestaan. “Deze show is extra bijzonder met de deelname van zowel de US Navy Blue Angels als de Canadian Forces Snowbirds,” vertelt een woordvoerder. “Het is een unieke gebeurtenis dit jaar in Noord-Amerika. Samen met de USAF F-16 Viper Demo Team belooft het een historisch evenement te worden, perfect passend bij het jubileum.”

Uitdagingen en successen in 2023

Het jaar 2023 was een van de meest uitdagende en succesvolle jaren in de geschiedenis van de Reno Air Racing Association. In maart kondigde de organisatie aan dat dit het laatste jaar zou zijn voor de luchtwedstrijden op Reno-Stead. Ondanks dit trieste nieuws zorgden de fans, vrijwilligers, sponsors en alle betrokkenen voor een ongeëvenaarde finale. “De ticketverkoop was zo overweldigend dat onze servers crashte op de openingsdag”.

Toekomstplannen

Na de aankondiging begon de organisatie aan een driefasenmissie: een succesvolle laatste raceweek in Reno, een open nationale RFP-procedure voor het vinden van een nieuwe locatie, en het organiseren van een afscheidsluchtshow in 2024. “We zijn trots te melden dat alle drie de fasen goed zijn verlopen. De 2023 National Championship Air Races waren een groot succes”, ondanks de tragische verliezen van Nick Macy en Chris Rushing.”

Er zijn zes finalistensteden bezocht en de definitieve keuze wordt in het voorjaar van 2024 aangekondigd. “Dankzij de inspanningen van de Site Selection Committee onder leiding van Terry Matter, vinden we binnenkort een nieuwe thuisbasis,” vertelt de organisatie.

Vooruitkijken

Tijdens de International Council of Airshows ontving de organisatie het geweldige nieuws dat ze in 2024 zowel de Blue Angels als de Snowbirds zullen verwelkomen op de show van 4,5 en 6 oktober. “Het belooft een episch feest te worden van zowel onze geschiedenis als onze toekomst, met tal van militaire en civiele optredens, statische displays, een racing heritage area en onze STEM Discovery Zone.”

https://renoairshow.org