donderdag , 25 juli 2024

Saoedi-Arabië bestelt vier extra Airbus A330 MRTTs

Het Koninkrijk Saoedi-Arabië heeft vier extra Airbus A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT) vliegtuigen besteld voor de Koninklijke Saoedische Luchtmacht (RSAF). De eerste van deze vliegtuigen zal begin 2026 worden omgebouwd; ze zullen in 2027 in dienst treden en worden ingezet voor lucht-lucht tanken en transportmissies.

Tevredenheid met de A330 MRTT

“Deze nieuwe bestelling toont de hoge klanttevredenheid met de A330 MRTT aan”, zei Jean-Brice Dumont, hoofd van Air Power bij Airbus Defence and Space. “Dit is het derde contract dat Saoedi-Arabië heeft getekend voor de A330 MRTT, waardoor de RSAF een van de grootste MRTT-exploitanten ter wereld is geworden.”

Logistieke ondersteuning

Het contract omvat ook een logistiek ondersteuningspakket met reserveonderdelen, trainingsdiensten en serviceondersteuning voor de nieuwe vier vliegtuigen.

Alle RSAF A330 MRTT zijn uitgerust met slang- en sondepods, een boomsysteem en ook een tankreceptakel, waardoor de A330 MRTT bijgetankt kan worden door tankers met een boomsysteem.

Industriële samenwerking

Als onderdeel van dit contract tekende Airbus in januari 2024 een Industrial Participation (IP) overeenkomst met GAMI (General Authority for Military Industries) voor de ontwikkeling en groei van het industriële ecosysteem in de regio ter ondersteuning van Vision 2030, een Saoedisch overheidsprogramma dat de economie van het land wil diversifiëren.

Deze overeenkomst omvat ook de overdracht van technologie en knowhow van de RSAF A330 MRTT aan lokale bedrijven. SAAMS, de joint venture opgericht tussen SAMI (Saudi Arabian Military Industries) en Airbus, zal het belangrijkste voertuig zijn voor industriële lokalisatie.

De A330 MRTT is het meest capabele tanker- en transportvliegtuig van de nieuwe generatie met 90% marktaandeel buiten de VS en 82 bestellingen uit 15 landen in Europa, Azië, Amerika en Oceanië.