zondag , 14 juli 2024
Blackshape Prime

Blackshape Prime

De Blackshape Prime belooft een sensatie te worden in de wereld van de vliegopleidingen. Diverse NATO-luchtmachten en vele civiele vliegscholen zijn geïnteresseerd in dit gloednieuwe lichte vliegtuig voor de beginopleiding, dat in een paar jaar al naar 24 landen is verkocht.

De Italiaanse marine heeft het toestel geadopteerd tijdens een reis naar het Midden Oosten en rond Afrika, waarbij de Blackshape zal starten en landen vanaf het vliegdekschip ´Cavour´ van de Italiaanse Marine. De Cavour en de Blackshape Prime verlieten de marinehaven van La Spezia op 13 november, voor een handelsreis van vijf maanden …

Blackshape Prime
Volgens de Nederlandse importeur van de Italiaanse Blackshape Prime, Eddy Driessen van vliegschool Zelf Vliegen op Lelystad-Airport, wordt de prijs van de basisopleiding voor vliegers dankzij de Blackshape in de komende jaren vrijwel gehalveerd. “De nieuwe Blackshape Prime BS115 excelleert in alles! Met een maximaal startgewicht van 600 kg en een motor van 115 pk heeft het toestel een designspeed van 219 kts (407 km/u) en een maximale kruissnelheid van 162 kts (300 km/u). Daarbij biedt de Blackshape aerobatic-mogelijkheden van max. +6 tot -4 G. Dat soort prestaties was tot nog toe alleen haalbaar voor toestellen met het dubbele motorvermogen en die twee maal zo zwaar en zo duur waren”.

Inmiddels is de eerste Blackshape Prime ook in Nederland verkocht. Dit civiele toestel zal in mei 2014 op Lelystad-Airport arriveren en aan zijn nieuwe eigenaar worden afgeleverd.

De slanke Italiaanse tandem-tweezitter is volledig gebouwd van koolstofvezel (carbon) en kan naar keuze worden uitgerust met een motor van 100 tot 115 pk. De innovatieve cockpit heeft geïntegreerde (PFT, MFD, NAV) avionics als onderdeel van een full glass cockpit. Het toestel heeft een intrekbaar landingsgestel, een variable speed propeller en is standaard van een reddingparachute voorzien. De Blackshape Prime is zowel voor de civiele als de militaire markt ontwikkeld, in drie verschillende versies.

Link:
– www.zelfvliegen.nl