donderdag , 25 juli 2024

Vlieger solo op Joint Strike Fighter F35

Vlieger solo op Joint Strike Fighter F35. Majoor Laurens Jan Vijge heeft op 18 december 2013, als eerste Nederlandse vlieger een solovlucht gemaakt op de F-35. Hij steeg van Eglin Air Force Base in Florida op om zich bij zijn Amerikaanse instructeur te voegen die even daarvoor het luchtruim had gekozen met een Lightning II.

Majoor Laurens Jan Vijge na zijn vlucht, die hij als eerste Nederlandse vlieger met een Nederlandse F-35 maakte. Foto: Ministerie van Defensie
Majoor Laurens Jan Vijge na zijn vlucht, die hij als eerste Nederlandse vlieger met een Nederlandse F-35 maakte. Foto: Ministerie van Defensie

Vijge vloog met de F-001, een van de 2 Nederlandse F-35’s. Nederland bezit 2 testtoestellen die beiden op Eglin staan. De United States Air Force en de Koninklijke Luchtmacht werken op de basis in Florida intensief samen en maken voor de training van het personeel gebruik van elkaars toestellen.

Een Nederlandse F-35. Vandaag maakte de opvolger van de F-16 de eerste vlucht met een Nederlandse vlieger in de cockpit, Foto: Ministerie van Defensie
Een Nederlandse F-35. Vandaag maakte de opvolger van de F-16 de eerste vlucht met een Nederlandse vlieger in de cockpit, Foto: Ministerie van Defensie

Theorie en simulator
De Amerikaanse vliegbasis biedt momenteel onderdak aan het Nederlandse detachement dat wegwijs wordt gemaakt op het toekomstige jachtvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht. De komende periode worden 4 Nederlandse F-16-vliegers opgeleid op het nieuwe toestel. Naast Vijge zijn dat vanaf volgend jaar luitenant- kolonel Bert de Smit en de majoors Ian Knight en Pascal Smaal. Ook het technisch personeel volgt momenteel op Eglin de opleiding voor de F-35.

Majoor Vijge zwaait vanuit de cockpit tijdens het taxiën. Foto: Ministerie van Defensie
Majoor Vijge zwaait vanuit de cockpit tijdens het taxiën. Foto: Ministerie van Defensie

De vliegers beginnen hun opleiding met 2 maanden theorielessen en veel vliegen in de simulator. Na die periode moeten ze solo in de F-35, want er bestaat geen two seater van het toestel. Luitenant-kolonel De Smit is niet zenuwachtig voor dat moment in het voorjaar van 2014 als hij alleen in de Lightning II stapt. “Nee, we zijn door trainingen op de simulator goed voorbereid”, zegt hij.

Realistisch
Majoor Vijge na de vlucht: “Fantastisch! Wat een mooie kist om te vliegen. Het gevoel dat ik nu heb is het best te beschrijven als na een proefrit in een nieuwe auto, en dat je dan weet: dit is ‘m! Ook geweldig is dat we na zoveel inspanning van het hele team, deze mijlpaal hebben bereikt.”

De Lockheed Martin F-35 Lightning II is voortgekomen uit het Joint Strike Fighter programma (JSF) van het Amerikaanse ministerie van defensie.