zaterdag , 18 mei 2024
Nationaal Militair Museum

Het nieuwe Nationaal Militair Museum

Het nieuwe Nationaal Militair Museum: ruimte voor actie én bezinning

Dit najaar wordt op de voormalige historische vliegbasis Soesterberg het Nationaal Militair Museum geopend. Een gloednieuw museum dat is ontstaan uit een samenvoeging van het Militaire Luchtvaart Museum uit Soesterberg en het Legermuseum uit Delft. Onder het dak van  250 x 110 meter tonen de collecties van de landmacht en de luchtmacht de betekenis van de krijgsmacht. In het gebied eromheen ligt o.a. een herdenkingsplein, een stiltetuin en een activiteitenterrein.

Tal van grote collectiestukken zoals vliegtuigen, tanks, pantservoertuigen en helikopters zijn te bezichtigen. Moderne museale presentaties met beeld en geluid en persoonlijke verhalen van militairen en veteranen nemen de bezoeker mee in de wereld van de krijgsmacht. In zes themadelen wordt duidelijk hoe verweven de krijgsmacht is met de maatschappij. Op het buitenterrein is ruimte voor demonstraties en evenementen.

Voor jong én oud
Het museum is voor iedereen, jong én oud. Een tank besturen, plaatsnemen in een F-16 simulator, een bom onschadelijk maken of gewoon dwalen tussen tanks en vliegtuigen. Je laten verrassen door een theatervoorstelling of je laten raken door de ervaringen van veteranen: het kan allemaal. De uitkijktoren van 33 meter hoog biedt uitzicht op het oudste luchtvaartgebouwtje (gebouw 45) en bij helder weer zelfs de Utrechtse Domtoren.

Het museum

Op dit moment werkt Heijmans druk aan de bouw en inrichting van het museum. Onder de moderne dakconstructie zijn de 13 meter hoge buitenwanden voor het overgrote deel voorzien van glas. Het geeft de bezoeker een gevoel van ruimte en de mogelijkheid tot zicht op de museumstukken die buiten staan en niet te vergeten de parkachtige omgeving. Op het immense dakoppervlak wordt rekening gehouden met zonnepanelen en in het museum wordt gebruik gemaakt van o.m. ledverlichting en warmtekoudeopslag. Dat maakt het NMM, naast spectaculair, ook duurzaam.  
Bezoekers zijn vanaf dit najaar welkom in Soesterberg.

Meer informatie op www.nmm.nl

Visualisatie: bmd