zaterdag , 13 juli 2024
Bouw Fokker CX weer een stap verder

Bouw Fokker CX weer een stap verder

De bouw van een Fokker CX uit 1935/36 is weer een stap verder. 

Een van de doelstellingen van de Stichting Vrienden van het Nationaal Militaire Museum is vanouds het opvullen van de belangrijkste hiaten in de militaire luchtvaart collectie, o.a. door middel van de bouw van replica’s. De vervaardiging van een Fokker C.X (verkenner/lichte bommenwerper uit 1935/36), waarover eerder werd bericht, is onlangs een volgende fase ingegaan.

Sinds de vereniging van de neus en de romp in juni jl., hebben een enkele betaalde kracht, bedrijven en vrijwilligers onder meer een groot deel van de beplating, een waterkoeler en de structuur van de romponderzijde toegevoegd.

Op 27 november werd dit geheel getransporteerd naar Hoogeveen (ATN, Aircraft Division). De voor het transport gedemonteerde delen en een flinke hoeveelheid weer te monteren onderdelen, werden tegelijk overgebracht. Evenals nog te verwerken materiaal en mallen die bij de productie van plaatwerk zijn gebruikt.

De voltooiing van het project zal nog geruime tijd in beslag nemen. Uitgangspunt is dat de C.X bij de opening van het NMM als wisseltoestel in het Arsenaal zal worden geëxposeerd. Het publiek kan dan zien wat er (anders) schuil gaat achter plaatwerk en linnen.

De komende maanden zal de bovenvleugel worden geschilderd en worden bekleed met linnen. Daarna worden de vleugels, staartvlakken en landingsgestel met de romp samengevoegd tot het vliegtuig dat zal worden tentoongesteld.

Foto: Nationaal Militair Museum