vrijdag , 17 mei 2024

NK Zweefvliegen 2014 op Terlet

NK-zweefvliegen-1NK Zweefvliegen 2014 op Terlet. Van 22 tot en met 30 mei zullen op het mooie Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet de Nationale Kampioenschappen Zweefvliegen 2014 gehouden worden. Er zal in ieder geval in de volgende klassen worden gevlogen; 15 meter-, 18 meter- en de clubklasse. Samenvoeging van klassen is mogelijk, hierdoor ontstaat eventueel een zogenaamde ‘combi-klasse’. De wedstrijd wordt uitgeschreven door en gehouden onder auspiciën van de KNVvL. De wedstrijdleiding is in handen van Natasja van der Neut.

Vorig jaar
Het is te hopen dat de weergoden de wedstrijdleiding en de deelnemers wat gunstiger gezind zijn dan in 2013. Toen was het vooral koud en winderig en konden van de 9 geplande dagen er slechts 3 wedstrijddagen genoteerd worden voor de club- en de combiklasse (gevormd door 18 meter klasse en 2-zitters). Daarmee was er voor deze klassen sprake van een officieel Nederlands kampioenschap. Hiervoor moeten er namelijk tenminste 3 wedstrijddagen plaatsgevonden hebben. Voor de open-klasse lukte dit helaas niet. Zij bleven steken op 2 wedstrijddagen.

Winnaars 2013……

NK-zweefvliegen-4
Foto: website NK 2013

Club Klasse: 1. Stefan Telkamp 2. Rene de Dreu 3. Tim Kuijpers
Combi Klasse: 1. Steven Raimond 2. Peter Millenaar 3. Peter Batenburg/Paul Schepers
Open Klasse: 1. Ronald Termaat 2. François Jeremiasse 3. Maurits Dortu

Geschiedenis
Het eerste NK werd in 1936 gehouden op Twente. Er waren maar liefst 50 deelnemers, echter ‘slechts’ 14 zweefkisten. Winnaars waren (o.a.) Jonkheer M. Boreel van de Walcherse ZC met een langste vlucht van 100 minuten en een afstand van 36 km. Het is niet bekend of deze twee prestaties gedurende één en dezelfde vlucht geleverd zijn. En de heer H. Meijer van de ACvZ, met een hoogtewinst (na ontkoppelen van sleep) van maar liefst 380 m.

Terlet, gelegen aan de A50, tussen Apeldoorn en Arnhem is al sinds jaar en dag het toneel van verschillende NK’s. Maar er zijn in het verleden ook wel eens uitstapjes naar het buitenland gemaakt, zoals naar Rudolstadt (2001) en Stendal (2007 en 2008) in Duitsland. Ook zijn ze een aantal keren op Issoudun (2003 en 2005) in Frankrijk gehouden. De eerste keer dat er voor een nationaal kampioenschap werd ‘uitgeweken’ naar het buitenland, had te maken met een besmettelijke veterinaire ziekte die in de eerste helft van 2001 in Nederland heerste en het overlandvliegen onmogelijk maakte. In 2010 keerde na 74 jaar het NK voor één keer terug op vliegveld (en ex-vliegbasis) Twente.

Dit jaar
Dit jaar strijkt het hele circus – dat nu eenmaal gepaard gaat met het grootste zweefvliegevenement van Nederland – weer neer op Terlet. Al enkele dagen voorafgaand aan de wedstrijd is er een flinke groep vrijwilligers in touw om alles in operationele zin in gereedheid te brengen. Zo moeten bijvoorbeeld de sleepkisten (3x Piper Pawnee) worden opgehaald van vliegveld Midden-Zeeland en zal de briefingroom moeten worden ingericht. Denk daarbij aan tafels en stoelen, geluidsapparatuur, beamer en de reclamebanners van de verschillende sponsors. De hoofdsponsor van het evenement is CAE Oxford Aviation Academy / NLS.

Zo moet het ‘wedstrijdhok’ ook weer worden ingericht als mission control van het NK. Met een flinke dosis improvisatie wordt er een soort kantoor uit de grond gestampt. Hier wordt het NK ‘gemaakt’. Zo ‘maakt’ de meteoman het weer en op basis daarvan ‘maakt’ de wedstrijdleiding weer de opdracht voor die dag.

Vliegen in Nederland zal gedurende de wedstrijd regelmatig verslag uitbrengen over de gevlogen opdrachten, de uitslagen en ander interessant nieuws in en om de Nationale Kampioenschappen Zweefvliegen 2014 op Terlet. De ‘thuisblijvers’ kunnen het verloop van de wedstrijden ‘real time’ volgen via het on-line trackingsysteem van Glidertracking.com.

Kijken naar de finish vanaf het terras van Restaurant De Thermiekbel
Zweefvliegwedstrijden zijn per definitie lastig vanaf de grond te volgen. De crews hebben over het algemeen de beschikking over een zogenaamde ‘grondset’. Dat is een VHF zend/ontvangradio waarmee over een beperkte afstand contact kan worden gehouden met de vliegers. Door dit contact – maar ook door middel van het uitluisteren van de binnenkomende berichten – kan iemand met een geoefend oor zich wel een beeld vormen van hoe de wedstrijd verloopt. Tegenwoordig stelt de techniek ons in staat om het verloop van een wedstrijd virtueel weer te geven. Dat kan bijvoorbeeld via de eerder genoemde trackingsite.

Een zweefvliegwedstrijd is in het kort gezegd een vliegopdracht die bestaat uit een parcours met keerpunten. De lengte van zo’n parcours van variëren van 100 tot soms wel meer dan 500 á 600 km. Het aantal keerpunten is ook variabel, maar bestaat vaak uit 2 stuks. Als je dan de lijnen vanaf het startpunt via de keerpunten met de finishlijn verbindt krijg je een soort driehoek. Het startpunt en de finishlijn liggen in de regel nabij of op het vliegveld. Zo’n parcours wordt dan ook gewoon een ‘driehoek’ genoemd. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een retourvlucht (komst zelden voor) of een polygoon (meer dan 2 keerpunten). Er zijn ook nog andere varianten.

NK-zweefvliegen-04
Foto: Oedske Osinga

Aan het eind van de opdracht keren de vliegers, dus – nadat ze alle keerpunten gerond hebben – weer terug naar Terlet, waar de finishlijn ligt. Die finishlijn is overigens niet op de grond zichtbaar. Het is een denkbeeldige lijn die in de navigatie apparatuur van de kist is vastgelegd. De vlieger ziet op een beeldscherm waar de finishlijn is en hoort een piepje als hij deze over gaat, waarna er een landing op één van de strips (start- en landingsveld) van Terlet volgt.

Het laatste deel van de naderingsvlucht richting de finishlijn is voor de toeschouwers het meest spectaculair. De zweefvliegtuigen passeren dan met hoge snelheid en op een geringe (maar altijd veilige) hoogte de finishlijn. Dit levert prachtige beelden op voor fotografen, maar ook voor de toeschouwers.

Kom daarom eens – bij mooi weer – genieten van het prachtige uitzicht vanaf het terras, eventueel een drankje uit het Restaurant De Thermiekbel en kijk ondertussen naar een “gratis demonstratie” van de mooiste zweefvliegtuigen, gevlogen door de beste vliegers van Nederland.

NK-zweefvliegen-5

Links:
– Nationale Kampioenschappen Zweefvliegen 2014
Café-restaurant de Thermiekbel

NK Zweefvliegen 2014 – BLOG

Leo Simons