vrijdag , 12 april 2024

Nederlandse Catalina speelt hoofdrol bij D-Day herdenkingen

Lelystad, 5 juni 2014 – Een Nederlands geregistreerd  amfibievliegtuig – de Consolidated PBY-5A ‘Catalina’ (PH-PBY) – uit de Tweede Wereldoorlog, zal op 6 juni a.s. een hoofdrol spelen bij de internationale 70ste herdenking van D-Day. Donderdagochtend 5 juni is de Catalina vanaf Lelystad-Airport vertrokken, om via Engeland naar Frankrijk te vliegen. Daar zal zij deelnemen aan de herdenking van de geallieerde landingen in Normandië.

D-day
Vanaf de Britse marinebasis Lee-on-Solent zal de Catalina, met 10 Dakota’s (Douglas C-47/DC-3) vertrekken voor een herdenkingsvlucht naar Cherbourg in Frankrijk. Vier van de Dakota´s zullen een speciale eenheid van 150 parachutisten uit 24 landen meenemen. De para’s maken gebruik van dezelfde ‘ronde koepel’ parachutes waarmee in 1944 de luchtlandingstroepen tijdens D-day gedropt werden.

Normandië
Op 6 juni a.s. zullen alle toestellen vluchten boven Normandië uitvoeren. Daarbij nemen zij deel aan herdenkingen in bekende plaatsen als St. Mère Eglise, Carentan en Ste. Marie du Mont. Ook worden er herdenkingsvluchten uitgevoerd boven de stranden waar 70 jaar geleden de geallieerde invasie plaatsvond: Omaha-, Utah-, Sword- en Juno beach.

Marineluchtvaartdienst
De Catalina wordt vliegend gehouden door een enthousiast team van vrijwilligers, dat zich heeft verenigd in de stichting ‘Vrienden van de Catalina’. De Catalina kan landen op water en op land en is één van de meest markante vliegtuigen uit de geschiedenis van de Nederlandse Marineluchtvaartdienst (MLD). Veel piloten, drenkelingen, etc. zijn gedurende de oorlog – maar ook daarna – door Catalina’s uit zee gered en hebben min of meer hun leven aan dit vliegtuig te danken.

Splash-and-go
De Catalina is gestationeerd op Lelystad-Airport. Donateurs en sponsors kunnen deelnemen aan vluchten met dit historische vliegtuig. De zogenaamde splash-and-go vormt doorgaans het hoogtepunt van de vlucht. Er wordt dan een landing en een doorstart op het water uitgevoerd. In Nederland is dit nog steeds – ondanks dat dit een waterland is – een bijzonderheid.

Onzekere toekomst
In verband met de hoge kosten – die nu eenmaal gepaard gaan met het luchtwaardig houden van een historisch vliegtuig – is de toekomst van de Catalina onzeker. De stichting ‘Vrienden van de Catalina’ is daarom naarstig op zoek naar meer sponsors, donateurs en enthousiaste leden. Meer informatie over de Catalina en de stichting is te vinden op www.catalina-pby.nl.

catalina-01
Foto: Kees Hensen