woensdag , 1 mei 2024

Tänzer winnaar NK zeilvliegen

Kernploeglid Arne Tänzer is Nederlands Kampioen Zeilvliegen geworden. Het Hemelvaartsweekend racete hij rondom en boven zijn woonplaatsBennekom met 25 andere piloten om de Nederlandse titel tijdens de 2e fase van de Nederlandse Kampioenschappen die te Deelen werden georganiseerd.

Nederlandse Kampioenschappen

In dit deel van de tien dagen durende NK startten de zeilvliegpiloten met behulp van ultralight vliegtuigen waarmee ze werden opgesleept tot zo’n 500 meter. Vanaf die hoogte zijn de piloten op zichzelf en de thermiek aangewezen, waarbij dit keer hoogtes van 1800 meter bereikt werden. Er waren drie goede dagen; Een uitzondering die deze wedstrijd de bepalende factor was voor het deelnemersveld. Het eerdere deel in Greifenburg (Oostenrijk) was vanwege weersomstandigheden teleurstellend. De voormalig kampioen van 2013, Gijs Wanders, had de kaarten in handen na de 1e dag. Zaterdag werd de leiding stevig overgenomen door de vice kampioen van 2013 (Joost Eertman) in een taak van 90 kilometer, waarbij de volledige 1000 punten vielen. De laatste dag kenmerkte zich door wisselende momenten bij aanvang van de taak. Hier wist Arne Tänzer het goede moment te pakken en rondde de taak met voldoende punten om zeker te zijn van het kampioenschap. Joost Eertman werd uiteindelijk 2e. Zevenvoudig kampioen Koos de Keijzer (Amsterdam) werd 3e.

Route van tientallen kilometers
Tijdens een zeilvliegwedstrijd vliegen de deelnemers, door gebruik te maken van thermiek, elke dag in enkele uren een route van vele tientallen kilometers. De route gaat via vooraf bepaalde gps-keerpunten naar goal. Er worden dagelijks punten toegekend voor de snelheid en de gevlogen afstand. Nederlands kampioen is de man of vrouw die na de elf wedstrijddagen de meeste punten heeft.

Rust en mentale kracht

Arne Tänzer beoefent het zeilvliegen reeds enige jaren in wedstrijdvorm. Hij is jong begonnen en als wedstrijdpiloot ook jong te noemen. Binnen de kernploeg acteert Arne dan ook als buitengewoon talent en valt op door zijn rust en mentale kracht. Dat laatste is binnen de sport zeker een belangrijke gave. “Ik vindt het vliegen geweldig, en vooral het aspect dat je niet gebonden bent aan één bepaalde plek, maar dat je “overland” kunt. In wedstrijden gaat dat nog beter omdat je lange tijd met anderen samen vliegt en elkaar voort helpt door thermiek te vinden zodat iedereen daar gebruik van kan maken. Deze wedstrijd vanuit achterstand te winnen vindt ik geweldig en ik ben dan ook erg gelukkig met de winst.” Aldus een tevreden winnaar.