dinsdag , 28 mei 2024

Laatste twee vliegtuigen opgehangen in het NMM

Soesterberg, 13 juni 2014 – Op donderdag 12 juni is Vliegen in Nederland te gast bij het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg. Men is hier druk bezig met de laatste werkzaamheden, zodat eind dit jaar de feestelijke opening kan plaatsvinden. Het indrukwekkende complex waar het museum zijn intrek zal nemen is grotendeels klaar. Maar zoals op de beelden te zien is, is er nog genoeg te doen.

Voordat de rest van de collectie de vloer op kan, moeten eerst de daarvoor aangewezen vliegtuigen aan het plafond van het museum worden opgehangen, 19 stuks in totaal. Het laatste toestel, een uiterlijk fraai uitziende Douglas C-47 Dakota. De Dakota heeft van 1942 tot 1962 dienstgedaan bij verschillende krijgsmachtonderdelen, waaronder het KNIL de Marine Luchtvaart Dienst en natuurlijk de Koninklijke Luchtmacht. De ‘Dak’ – zoals zij door de vliegers liefkozend genoemd werd – heeft een spanwijdte van bijna 30 meter en weegt ongeveer 8 ton. Volgens Martin Schellekens – projectdirecteur van de firma Heijmans – mag men er van uitgaan dat er totaal zo’n 90 ton aan vliegtuigen aan het plafond van het museum hangt.

Nationaal Militair Museum
Het Nationaal Militair Museum (NMM) is hét museum over de betekenis van de krijgsmacht voor Nederland in het heden, verleden en de toekomst. Het museum belicht deze betekenis aan de hand van verhalen, activiteiten en actuele exposities die je bijblijven. Naast zes themadelen waar met moderne museale presentaties het verhaal van de land- en luchtmacht wordt verteld, is er een enorme presentatieruimte waarin veel imposante collectiestukken zoals vliegtuigen, tanks, pantservoertuigen en helikopters zijn te bezichtigen.

Het Nationaal Militair Museum (NMM) gaat naar verwachting eind 2014 open voor het publiek.

Link:
Nationaal Militair Museum

Nationaal Militair Museum