zondag , 14 juli 2024

Luchtmachtdagen 2014 nieuwe stijl: doen en beleven

Luchtmachtdagen 2014 nieuwe stijl: doen en beleven. Vliegtuigen en helikopters in de lucht op de grond, ondersteunende diensten van de luchtmacht erom heen, en vele honderdduizenden bezoekers die er op af komen. De afgelopen dertig jaar opende de luchtmacht – vrijwel – jaarlijks haar deuren op 1 van haar vliegbases: kom binnen en kijk wat de luchtmacht doet en biedt. Maar het doen en beleven was minder aan de orde. Dát is juist de bedoeling tijdens Luchtmachtdagen van de komende jaren; de luchtmacht van binnenuit meemaken.

Zonder vliegtuigen en helikopters geen luchtmachtdagen, dus die blijven zeker. Maar onder de naam Operatie Luchtsteun krijgt de bezoeker pas echt een indruk wat de luchtmacht in Nederland en overal ter wereld doet. Dat begint al bij binnenkomst op de vliegbasis Gilze-Rijen waar de Luchtmachtdagen dit jaar plaatsvinden. Dat gebeurt via een tunnel van 75 meter lang en 25 breed. 13 projectors vertonen daarin een op spectaculaire wijze een film die het luchtmachtverhaal vertelt; wat we doen en waar. Iedereen kan er doorheen lopen en de film is geschikt voor iedere leeftijd. Je komt daardoor niet alleen om vliegtuigen te kijken, maar loopt met een heel andere beleving het tentoonstellingsterrein op.

Talentenstraat
Daar is onder andere te zien hoe de luchtmachtmilitairen in Mali leven en werken in een nagebouwde Forward Operating Base. In de zogenoemde talentenstraat elders op het terrein, zijn ook de andere inzetgebieden, operaties en werkwijzen zijn vertegenwoordigd. Daarin hebben 9 shelters een eigen thema: 2x Briefing, Somalië, Afghanisthan, Mali, Nationale Operaties (NatOps), Future, Techniek en Vlieger. Of test of je Fit for Airpower bent, probeer eens een stormbaan of laad zelf(s) een raket een Apache op het plein met zogenoemde Challenges.

Luchtmachtdagen-4
Masterclass
De 1ste van de 2 luchtmachtdagen richt zich traditioneel op leerlingen van middelbare scholen en studenten. Er is plaats voor 10.000 van hen in de leeftijd van 17 tot 28 jaar die deze dag een speciale ondergaan. Heb je daarvoor interesse, meld je dan aan op https://werkenbijdefensie.nl/luchtsteun/inschrijving/

Voor WO en HBO’ers en recent afgestudeerden is er nog een extra uitdaging op beide dagen. Boeiende sprekers, verrassende verhalen, korte presentaties die met licht, beeld en geluid tot leven komen. En dat allemaal in een C-130 Hercules. Dat is de Masterclass Luchtmacht. Verspreid over 2 dagen vertellen 10 sprekers in korte ‘talks’ wat werken aan vrede, vrijheid en veiligheid voor hen betekent. Daarna kijken ze samen met jou naar de rol van innovatie, techniek en leiderschap voor de luchtmacht van de toekomst. Deelname is gratis maar meld je van tevoren wel aan in verband met de beperkte capaciteit op https://werkenbijdefensie.nl/masterclass. Je maakt daarmee bovendien kans op een rondvlucht in een Alouette III.

Luchtmachtdagen

App
Het posterontwerp van de Luchtmachtdagen is gebaseerd op een uitdrukraam van een modelbouwpakket en komt ook terug in de nieuwe app. Deze applicatie voor Android- en Apple-smartphones biedt onder meer informatie over de vliegshow en bereikbaarheid. Op de dagen zelf laat de app de meest actuele informatie zien, ook tijdens calamiteiten. Binnenkort is ook via de app een helikoptervlucht te winnen.

Nieuwsgierig geworden en wil je nog meer weten, lezen en kijken, surf dan naar www.operatieluchtsteun.nl.

Luchtmachtdagen

Tekst: Arno Marchand