donderdag , 25 juli 2024
Amstelglide Grandprix

Amstelglide Grandprix 2014

Soesterberg, zaterdag 14 juni 2014 – Ondanks matige weersomstandigheden aan het begin van de dag, heeft de wedstrijdleiding van de Amstelglide Grandprix 2014 (georganiseerd door de Amsterdamse Vereniging voor Zweefvliegen – AcvZ) goede hoop dat het weer na de middag zal verbeteren. Ze krijgt inderdaad gelijk.

Om 13:30 uur is de eerste start. Voor sommigen is het nog wel wat lastig om de prille thermiek op te pikken. Hoe dan ook, het hele veld is binnen een uur weg. Naarmate de dag vordert krijgen de vliegers te maken met weersomstandigheden die je misschien zelfs ‘redelijk’ zou kunnen noemen. De wolkenbasis (cumulus) stijgt tot boven de 1.300 meter en heeft een bedekkingsgraad van zo’n 3 tot 4 achtste. Een stevige wind uit het noorden biedt echter wel weer een extra uitdaging.

Alle opdrachten hebben een eerste been dat richting NO ligt. Gevolgd door een tweede been met een keerpunt ten zuiden van de Deelen CTR. Het laatste been is voor alle klassen naar het reporting point pyraus en de finish. Volgens Sikko Vermeer, winnaar in de openklasse; “Door de harde noordenwind is het op het laatste been nogal lastig om de Utrechtse Heuvelrug op te komen.” (a.g.v. lijzijde effect – red.).

Als je naar het totale klassementen kijkt, kun je concluderen dat de opdracht voor de clubklasse het beste ‘gestoken’ is. Slechts één buitenlanding. Het aantal buitenlandingen (of tussentijdse motorstarts) ligt in de twee andere klassen beduidend hoger. Dus zou je kunnen zeggen dat hier de opdrachten hooguit wat aan de ruime kant zijn.

Hoe dan ook, complimenten aan Mark Leeuwenburgh, Adri Batenburg en de rest van het team om toch even nét iets langer te wachten en er zodoende voor te zorgen dat het toch een wedstrijddag wordt, weliswaar met een aangepaste (B) opdracht, maar dat maakt het plezier er niet minder om.

Links:
– http://www.amstelglide.zweefportaal.nl

zweef-02