woensdag , 29 mei 2024
Luchthaven Teuge

Eerste vlucht met GNSS navigatie op luchthaven Teuge

Luchthaven Teuge – Op maandagavond 30 juni is op luchthaven Teuge de eerste landing gemaakt met behulp van het GNSS (Global Navigation Satellite System) navigatie systeem. Daarbij speelde de nieuw aangelegde baanverlichting ook een belangrijke rol.

Voor kleine luchthavens, zoals Teuge, biedt dit satellietnavigatie systeem de mogelijkheid om buiten de universele daglicht periode en bij slecht zicht te landen (en te starten), zónder een kostbaar en onderhoudsgevoelig landingssysteem (ILS) op de grond te installeren.

Het NLR (Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium) heeft de luchthaven ondersteund bij het ontwikkelen en certificeren van deze innovatieve toepassing die voldoet aan de doelstellingen van onder andere het EGNOS/EGUS project; het Europese systeem voor satellietnavigatie en -communicatie in de luchtvaart.

De baanverlichting, met duurzame LED lampen, werd aangelegd door Airport Maintenance Services BV.

Rex Gerritse en Gert Jan Woudstra hebben de eerst vlucht uitgevoerd met de Eclipse 500, waarbij er voor het eerst ‘formeel’ gebruik werd gemaakt van het GNSS systeem.

Luchthaven Teuge verwacht met deze voorzieningen een belangrijke stap te hebben gemaakt in de uitbreiding van haar capaciteit, voor nu en in de toekomst.

Vliegveld Teuge

Link:
NV Luchthaven Teuge
– Nieuwe procedures op Vliegveld Teuge