zaterdag , 18 mei 2024

Maleisisch passagiersvliegtuig in Oekraïne neergestort

Update 24/7/14 – Volgens het Russische persbureau Interfax is een Boeing 777 van Malaysia Airlines, onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur in het oosten van Oekraine neergestort. De vlucht werd in code sharing met de KLM uitgevoerd door Malaysia Airlines.

Vlucht MH17/ KL4103 vertrok om 12.14 vanaf Schiphol. Rond 17.00 uur verloor de verkeersleiding het contact met de Boeing. Het toestel zou zijn neergestort in de buurt Donetsk, vlakbij de grens met Rusland. Het toestel had 280 passagiers aan boord en 15 bemanningsleden. Volgens onbevestigde berichten is het vliegtuig neergeschoten.

Een update (24/7/14) en meteen de feiten op een rijtje;

  • Een Boeing 777-200 ER van Malaysia Airlines is op donderdag 17 juli 2014 rond 17:00 Nederlandse tijd neergestort in het oosten van de Oekraïne, ongeveer 50 km. van de Russische grens, nabij de plaats Hrabove.
  • Hoewel algemeen wordt aangenomen dat het toestel uit de lucht is geschoten met een air-to-ground missile, is dit nog niet bevestigd.
  • Aan boord waren 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Geen van hen hebben de crash overleeft
  • Er waren o.a. 194 Nederlandse passagiers aan boord.
  • Mogelijke partijen die de aanslag gepleegd kunnen hebben zijn vooralsnog; het Oekraïense leger, het Russische leger of de pro-Russische rebellen/separatisten. Geen van deze partijen hebben de verantwoordelijkheid opgeëist. Ook is er nog geen bewijs gevonden waarmee kan worden vastgesteld welke partij verantwoordelijk is voor deze ramp.

In de pers wordt uitgebreid gespeculeerd over de toedracht van de ramp. Vliegen in Nederland kiest er voor een terughoudende positie in te nemen en te wachten tot er verdere feiten bekend worden gemaakt m.b.t. de wijze van toedracht en de daarvoor verantwoordelijke partij.

mal01

Links:
Foto’s Russische persbureau Interfax