dinsdag , 28 mei 2024

Familie De Bruijn, al drie generaties op Texel International Airport

Texel, 29 juli 2014 – Familiebedrijven kenmerken zich in de regel door een solide structuur en stabiele resultaten. Hoewel Texel International Airport niet volgens de definitie van het woord een familiebedrijf te noemen is, kunnen we wel vaststellen dat het vliegveld gedurende drie generaties bestierd wordt door één en dezelfde familie en het vele kenmerken van een dergelijk bedrijf met zich meedraagt. De familie De Bruijn zwaait er sinds 1964 de scepter. En met succes.

Generatie 1 t/m 3….. en ook een 4e generatie?

Het begon allemaal in 1964 met Joop de Bruijn (1e generatie). Zijn zoon Ed (2e generatie) kwam in 1974 officieel in dienst op Texel Airport. Eerst nog onder leiding van zijn vader, maar in 1982 nam Ed de functie van directeur/havenmeester van hem over.

In 1996/1997 begon Mike (3e generatie), de zoon van Ed, als vakantiekracht bij de havendienst. Nadat hij zijn studie HBO (MER) had afgerond trad Mike in 2003 – nu onder leiding van weer zijn vader – in volledige dienst. Daarmee was het officieel werkzaam zijn bij Texel International Airport van de 3e generatie De Bruijn een feit. Of er nog een vierde generatie komt? Dat ligt aan Mike.

Takenpakket

Aangezien de luchthaven formeel verder geen ander personeel in dienst heeft doen Ed en Mike (bijna) alle voorkomende werkzaamheden zelf. Ieder is dus naast havenmeester ook een soort van duvelstoejager. Stel je daarbij even een paar dingen voor. Het gaat namelijk van afhandelen van radioverkeer, assistentie bij brandstoflevering aan vliegtuigen, baanonderhoud, tot schilderwerk aan objecten die bij de havendienst horen aan toe. Neem bijvoorbeeld het seinenvierkant. Maar voor alles zijn zij er om de veiligheid te dienen en te waarborgen. Volgens Ed; “Het is een topjob om op zo’n vliegveldje te mogen werken.”

Het kan soms ook best wel stil zijn op Texel International Airport. Je zit per slot van rekening op een eiland. Het is niet onvoorstelbaar dat men daar soms wat geïsoleerd is. Maar van verveling is beslist geen sprake. Zo heeft Ed er nog een baan bij als Hoofd Bureau Air Display bij onze Koninklijke Luchtmacht. Vanuit dit bureau worden alle bijdragen die door de KLu in binnen- en buitenland geleverd worden aan bijvoorbeeld vliegshows en open-dagen, gecoördineerd. Hiervoor is Ed in principe iedere week anderhalve dag in Breda. Met een knipoog zegt zijn zoon Mike daarover; “Ben ik wel blij mee. Heb ik even het rijk voor mij alleen!”

Visitekaartje

Ed en Mike zien zich – behalve als havenmeester – ook een beetje als een visitekaartje van het eiland Texel in het algemeen en van Texel International Airport in het bijzonder. Bezoekers, of dat nou vliegers zijn of ‘vakantievierders’, iedereen wordt hartelijk ontvangen, te woord gestaan of geholpen. “Bezoekers moeten met een gevoel weggaan dat ze eigenlijk niet kunnen wachten om weer een keer terug te komen”; aldus Ed. Vader en zoon zijn ervan doordrongen dat de eerste indruk die een bezoeker opdoet heel belangrijk is. En daar krijg je – zoals u weet – maar één kans voor.

Om extra aandacht te vestigen op Texel International Airport wordt er ieder jaar de Texel Fly-In georganiseerd. Ook dit jaar zal deze van 5 t/m 7 september gehouden worden. Bij mooi weer worden er zo’n 300 kisten verwacht. Maar het grootste evenement is toch wel de Texel Airshow. Hier gaat zoveel tijd, moeite en geld in zitten dat het ondoenlijk is om zo’n event ieder jaar te organiseren. Daarom vindt die 1x in de drie jaar plaats.

Ed en Mike zijn ook niet bang om iets nieuws te proberen. Zo was er in mei van dit jaar een Cinema Fly-In. Een primeur in Europa. Een soort Amerikaanse drive-in zoals we die wel uit de ‘fifties’ kennen, maar dan met vliegtuigen. Bij het platform was een groot opblaasbaar projectiescherm neergezet. Een stel kisten en stoelen ervoor en klaar. Sommigen keken inderdaad vanuit de cockpit naar de film (Top Gun), anderen zaten op de vleugel. Het geluid werd via een bluetooth link gestreamd. Daarbij was het weer geweldig en mede daardoor de sfeer uniek. Beslist een evenement dat herhaald zal worden.

Texel Fly-In 2014

Zoals eerder al even werd aangehaald, wordt er ieder jaar een FLY-IN georganiseerd op Texel International Airport. Ed en Mike de Bruijn kijken er naar uit om van 5 t/m 7 september a.s. als gastheer te mogen optreden voor de vele deelnemers die, naar verwachting ook dit jaar, weer naar de Texel Fly-In komen. “Natuurlijk speelt het weer een belangrijke rol, maar als het een beetje meezit houden we toch rekening met meer dan 300 deelnemers uit binnen- en buitenland. Wij zijn daarmee het grootste evenement in haar soort in Nederland”; zegt Ed. Wilt u ook aan de Texel Fly-In deelnemen? Kijk dan op http://www.texelflyin.nl

Links:
http://www.texelairport.nl
– http://www.texelflyin.nl
– http://youtu.be/1RblDI9pxiM